Петролът продължава да се срива, ще пада още


Петролът продължава да се срива, ще пада още
Снимка: iStock

8407

Цените на петрола продължават да падат, тъй като забраните за пътуване и социалните ограничения, наложени заради пандемията от коронавирус, сериозно потискат търсенето.

Фючърсите на американския суров петрол се понижиха до 25,06 долара, регистрирайки 17-годишно дъно. Това е най-ниската им цена от края на април 2003 г., когато войските на САЩ нахлуха в Ирак, пише Reuters.

Горе-долу по същото време Китай започна възхода си като основна глобална икономическа сила, което накара световното потребление на петрол да достигне рекордни стойности през следващите години.

Сорт Брент поевтиня до 27.56 долара, най-ниското му ниво от началото на 2016 г.

"Спадът в търсенето на петрол заради разпространяващия се коронавирус изглежда все по-остър", отчитат от Goldman Sachs. Те предвиждат, че сорт Брент ще поевтинее до 20 долара за барел през второто тримесечие на годината – най-ниската цена за последните 18 години.

Банката очаква свиване на търсенето с 8 млн. барела на ден до края на март и годишен спад от 1,1 млн. барела на ден през 2020 г., който би бил най-големият до момента.

Опитвайки се да подкрепят икономиките, най-богатите държави в света са готови да отпуснат трилиони долари, за да олекотят последствията от бруталната пандемия, както и да наложат социални ограничения, невиждани от времето на Втората световна война.

Експертите чертаят все по-черни сценарии. Компанията за енергийни проучвания Rystad Energy предвижда годишно свиване с 2.8% (спад от 2.8 млн. барела на ден) в световното търсене на петрол тази година. "За да поставим цифрите в контекст, миналата седмица прогнозирахме намаление от само 600 000 барела", посочват от компанията.

Консултантите очакват търсенето през април да спадне с 11 млн. барела на ден в сравнение с 2019 г.

Влиянието върху търсенето започва да се проявява и в официалните данни, като вносът на суров петрол в Япония (третата по големина икономика в света) през февруари е намалял с 9% спрямо година по-рано.

Ценовата война между лидера на ОПЕК Саудитска Арабия и Русия, след като разговорите за координирани съкращения на производството се провалиха, засили натиска върху пазара. Москва обяви, че би искала да види цената на петрола на по-високи от сегашните нива.

Ирак настоява за извънредна среща на ОПЕК и производителите извън картела, за да обсъдят незабавни действия за подкрепа на пазара. Чрез своя министър на петрола Багдад настоява да се обсъдят всички възможни начини за възстановяване на баланса на петролния пазар.

"При ожесточената битка за пазарен дял между саудитците и руснаците е трудно да се види бързо разрешаване на проблемите на този фронт", твърдят от ING, позовавайки се на искането на иракчаните за среща.

Според банката единственото нещо, което би ги върнало на масата за преговори, са още по-ниските цени.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички