Разрастването на Covid-19 променя играта на финансовите пазари


Разрастването на Covid-19 променя играта на финансовите пазари
Снимка: iStock

2875

Финансовите пазари по света се подготвят за рисковете от ново разрастване на коронавируса. Азиатските пазари, ударени от нарастващите случаи от Япония до Индия, се представят по-слабо от световните си партньори от началото на март, точно когато изглеждаше, че ще се възползват от ускорението на глобалното възстановяване. Валутите на ужилените от вируса нации се представят по-слабо от тези, при които ваксинациите напредват. Но тревогата се разпространява все повече, тъй като сделките за възстановяване са под натиск и щатските акции потъват вече два последователни дни, пише Bloomberg.

"Пазарите, които се почувстваха прекалено комфортно при повторното отваряне на търговията и разхлабването на социалните ограничения, могат да бъдат застрашени от наблюдаваните скокове и варианти на Covid", каза Пол Санду, ръководител за Азиатско-Тихоокеанския регион в BNP Paribas Asset Management. "Пазарите с високи нива на ваксинация донякъде заобикалят тази отрицателна тенденция."

Световната здравна организация заяви във вторник, че случаите нарастват във всички региони с изключение на Европа, като най-голямо увеличение през миналата седмица се наблюдава в Азия, където Индия се бори с най-голямата си вълна. Япония се приближава все повече до обявяването на извънредно положение, като инфекциите се разпространяват в двете ѝ най-големи и икономически важни градски зони, Токио и Осака.

Световният индекс MSCI AC пада с всеки ден тази седмица, след като затвори на рекордно високо ниво миналия петък. Инвеститорите са изправени пред последната вълна на вируса с цифри, значително по-високи от тези преди пандемията.

Възраждането на вируса "може да тества глобалните активи, с изключение на тези, при които разпространението на ваксини е много напреднало", каза Джошуа Краб, топ мениджър в Robeco в Хонконг. "Очевидно новите щамове са по-вирулентни и може да изискват подобрени ваксини за вече ваксинираните."

На валутния фронт инвеститорите търсят убежища в лицето на японската йена и швейцарския франк тази седмица и са благосклонни към тези от страни с по-добри резултати в управлението на заразата, като израелския шекел и тайванския долар. Индийската рупия е най-слабо представящата се валута в Азия, тъй като новата вълна от инфекции заплашва икономическото ѝ съживяване.

Акциите достигнаха най-големия си спад от около месец в Азия днес, като японските акции бяха сред най-слабо представящите се.

"Възраждането на вируса в Индия и Япония изглежда беше основният двигател за продажбите на акции в Азиатско-Тихоокеанския регион днес", каза Маргарет Янг, стратег на DailyFX. "Изглежда, че търговията отстъпва място на безопасни убежища."

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички