Ще поскъпне ли и среброто като златото?


Ще поскъпне ли и среброто като златото?
Снимка: iStock/Guliver

3561

Глобалното търсене на сребро се прогнозира да достигне 1,2 милиарда тройунции тази година, което ще бъде второто най-високо ниво, отбелязвано някога, пише в доклад на Silver Institute, цитиран от Си Ен Би Си.

"По-силното промишлено изтегляне е основен катализатор за нарастващото глобално търсене на сребристия метал, а секторът трябва да достигне нов връх тази година", пише в доклада на международната асоциация, включваща различни дружества от индустрията.

Още: Среброто поскъпна със 70% за година

Среброто се използва предимно за промишлени цели и обикновено се използва в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

"Среброто ще има страхотна година, особено по отношение на търсенето", според Майкъл Ди Риенцо, изпълнителен директор на Silver Institute. Той очаква цените на среброто да достигнат 30 долара за унция, което би било 10-годишен връх, според данни на Групата на Лондонската фондова борса (LSEG). Последно среброто се търгуваше на ниво от 30 долара през 2013 г.

Засилено търсене от Индия ще доведе до скок в покупките на бижута. Прогнозираното възстановяване на сектора на потребителската електроника също би дало допълнителен тласък на пазара на сребро, се посочва в доклада.

Цените на среброто, подобно на тези на златото, са склонни да имат обратна корелация с лихвените проценти. Среда на по-високи лихви вреди на търсенето на сребро и злато, правейки ги по-малко привлекателни в сравнение с алтернативни инвестиции като облигации.

Още: Цената на златото достигна исторически връх

Среброто е по-евтино от злато, а златото е по-евтино от добродетелта, гласи известната сентенция на римския поет и мислител Хораций. И наистина, среброто носи неласкавото прозвище, че е по-бедният "роднина" на златото, но двата метала споделят сходна съдба по отношение на цената, макар и с известно закъснение. "Обикновено цената на среброто наистина се движи със златото, но със закъснение", обяснява Ранди Смолууд, главен изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals в интервю за Си Ен Би Си.

Благодарение на широките промишлени приложения на среброто, неговото представяне е тясно свързано със състоянието на икономика и бизнес циклите. За разлика от това, цените на златото обикновено се повишават по време на икономическа несигурност.

В този смисъл среброто е по-чувствително към икономически промени и по-нестабилно от златото. То има тенденция да превъзхожда жълтия метал по време на периоди на силна икономическа експанзия, но се представя по-слабо, когато има икономически стрес.

Връзката може да се наблюдава чрез съотношението злато/сребро, което проследява колко унции сребро са необходими, за да се купи една унция злато. В момента са необходими 90 унции сребро, за да се закупи една унция злато.

Най-ниска точка съотношението сребро/злато достига през 1979 г., когато тройунция сребро се търгува за над 50 долара, а златото – за 800 долара за тройунция, при съотношение около 15 към 1. Максимум достига в началото на пандемията от КОВИД-19 през 2020 г. – при съотношение 113 към 1, след което спада до съотношение около 70 към 1.

"Първо златото ще скочи, а след това ще видите как среброто бързо ще го последва. И среброто винаги ще го превъзхожда. Просто на по-късен етап", казва Смолууд, добавяйки, че е възможно среброто да достигне 50 долара за тройунция.

 

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички