Силното търсене в САЩ определи цената на петрола


Силното търсене в САЩ определи цената на петрола
Снимка: iStock

1286

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда поради очакванията за силно глобално търсене, включително в най-големия потребител в света – САЩ, предава Reuters. На пазара дадоха отражение и данните за донякъде лепкава инфлация в САЩ, които не промениха значително очакванията, че Федералният резерв може скоро да започне да намалява лихвите.

Фючърсите на сорта Брент поскъпна с 39 цента, или 0,48%, до 82,31 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 37 цента, или 0,48%, до 77,93 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се придържа към прогнозата си за силен ръст в търсенето на петрол в световен мащаб – 2,25 млн. барела на ден през 2024 г. и с 1,85 млн. барела на ден през 2025 г. Организацията също повиши прогнозата си за икономически растеж за тази година.

Като друга индикация за здравословно търсене, запасите от суров петрол и горива в САЩ са намалели през миналата седмица, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Анализаторите още смятат, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвите през лятото, въпреки че потребителските цени в САЩ се повишиха стабилно през февруари поради по-високите разходи за бензин и подслон, което предполага известна нестабилност на инфлацията. По-ниските ставки подкрепят търсенето на петрол.

Снимка: iStock

„Рисковата среда до голяма степен остана невъзмутима, основавайки се на твърдото убеждение, че текущите пазарни оценки за намаление на лихвените проценти едва през юни ще свършат работа“, казва Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Неочакваното понижение на запасите от суров петрол в САЩ и силните прогнози за растеж на ОПЕК също подкрепиха цените, каза той.

В бележка до клиентите анализаторите от Capital Economics отбелязаха, че още очакват Фед да започне да смекчава паричната си политика „около юни“.

Цените на петрола бяха под натиск през предходната сесия, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ повиши прогнозата за вътрешния добив на петрол, но спадовете бяха ограничени поради очакванията, че съкращенията на добива от ОПЕК+ и неотдавнашната вълна от атаки с дронове срещу Русия, включително рафинерии, ще забавят глобалния растеж на предлагането.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Продължаващото напрежение в Близкия изток тласна нагоре цените на петрола

Притесненията за търсенето на Китай понижиха цените на петрола

Цените на петрола тръгнаха нагоре заради засиленото търсене на водещите потребители в света

Цените на петрола остават стабилни след данните за външната търговия на Китай

Петролът поскъпва, след като понижението на добива на ОПЕК+ надделява над опасенията за търсенето

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички