В КЗК са обидени от критиките и обявиха, че не могат да свалят цени


В КЗК са обидени от критиките и обявиха, че не могат да свалят цени
Снимка: iStock

2472

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха със странно изявление, изразяващо обида от критики в медиите и  разяснения, че всъщност институцията работела. Уточняват, че компетентността на органа не обхваща възможност за ценово регулиране, като правомощията ѝ не включват и установяването и санкционирането на спекула.

"Лидл" показа какви са цените в техните магазини у нас и в Германия

"Във връзка с продължаващите критики в медийното пространство по отношение на дейността на КЗК следва да се обърне внимание, че Комисията е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията. Законът за защита на конкуренцията, както и европейското законодателство изрично предвиждат, че институцията следва да извършва правомощията си самостоятелно и безпристрастно, без право на намеса и даване на инструкции в работата ѝ от страна на всички органи на държавната и изпълнителната власт, местното самоуправление, и други.

Комисията изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, които последователно и тенденциозно изразяват негативната си оценка спрямо КЗК, независимо от ползотворните резултати от дейността ѝ. Следва да се има предвид, че компетентността на КЗК е определена изрично в Закона за защита на конкуренцията и тя не обхваща възможност за ценово регулиране, като правомощията ѝ не включват и установяването и санкционирането на спекула от страна на търговците, съответно овладяване на инфлационните процеси", се казва в съобщението.

"Неправилно и некоректно е правомощията и дейността на институцията да бъдат използвани за политически и предизборни цели, както и коментирането на специфичната дейност, която извършва регулаторът с уклон, който показва сериозно непознаване на правомощията на Комисията, както и на процедурите, в рамките на които същите се упражняват. В тази връзка следва да се напомни, че ефективността на КЗК се доказа и с последното решение на Комисията, с което санкционира „Лукойл-България“ ЕООД с рекордна санкция в размер на 67 771 454 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива. В резултат на активните действия на КЗК, още в хода на проучването по производството, „Лукойл-България“ ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията. Действията на Комисията са важни и предвид факта, че горивата имат структуроопределящо значение за икономиката на страната, влияят значително на конкурентния процес и в други икономически сектори, вкл. храните и засягат пряко обществения интерес.

На следващо място е важно да се посочи, че с оглед социалната и икономическа значимост на търговията с хранителни продукти от първа необходимост и предвид наблюдавания в последните години ръст на цените на стоките на българския пазар, секторът на храните в страната е приоритет в дейността на Комисията и е постоянно наблюдаван и проучван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините.

КЗК извършва секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на страната. Анализира се структурата на пазара, пазарните условия за производство и търговия и се проследява доколко ценовите тенденции са повлияни от обективни икономически фактори или са следствие от изкривяване на пазарната среда, посредством прилагане на евентуални антиконкурентни практики", обясняват от КЗК.

"Към настоящия момент Комисията извършва предварително проучване по повод увеличението на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната. Фокусът на проучването е установяването на забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти (дефинирани в гл. VII „б“ от ЗЗК) – т.е. наличието на неправомерен натиск от страна на големите купувачи - търговски вериги върху техните доставчици. Подобно поведение на веригите, освен че може да увреди интересите на по-слабите страни – доставчици, би могло да се отрази и на формирането на цените на хранителните продукти към крайните потребители. В рамките на стартиралото проучване във връзка с предлагането, ценообразуването и етикетирането при хранителните и селскостопанските продукти, Комисията изиска информация и доказателства както от държавни органи, данни и доказателства от Комисията за защита на потребителите (КЗП), от асоциации на производители на хранителни продукти и от над 25 доставчици на определени продукти.

Целта на проучването е събирането на надлежни данни и доказателства относно поведението на големите търговски вериги в отношенията им с техните доставчици – дали същите понасят необосновано тежки търговски условия по смисъла на чл. 37в и чл. 37в от ЗЗК, което рефлектира при формирането на цените към крайните потребители. Поетапно се очаква да постъпват съответните документи, като в хода на проучването КЗК разширява неговия обхват по отношение на продуктите, чийто цени са особени чувствителни за потребителите, като изисква допълнителни данни от множество производители и доставчици. Следва да се има предвид, че проучването не е ограничено в рамките на законовоопределен срок, изисква сериозно технологично време относно представянето, обработването и анализирането на информацията и доказателствата.

В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, представляващи нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия", посочват от комисията.

И призовават за подаване на сигнали на интернет страницата на КЗК.

 

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81364
 • GBP
  1
  2.31547
 • JPY
  100
  1.15334
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички