Защо е добре да инвестирате в злато?


Защо е добре да инвестирате в злато?
Снимка: Freepik.com

720

Инвестиционното злато е все по-честа форма на инвестиция както по света, така и на Балканите. Всички са запознати със стойността на златото – то винаги е било синоним на богатство.

Защо инвестицията в злато е правилно решение и кои са факторите, които привличат хората към жълтия метал? Ще намерите отговорите на тези въпроси в статията. 

Златото е щит срещу инфлацията

През последните две години всички усетихме ускоряването на инфлацията по джоба си. Постоянното печатане на пари води до олекването на джоба ни. Еврото през изминалите две десетилетия изгуби почти 50% от стойността си. Това означава, че спестявания от 1000 евро отпреди 20 години, днес ще имат стойност от само 500 евра като реална покупателна способност.

И това не важи само за еврото, но и за долара и всички останали международни валути. Тук златото се явява като дългосрочен щит срещу инфлацията. За разлика от различните валути по света и повечето други финансови активи, златото запазва своята стойност. Въпреки малкото и краткотрайни цикли, цената му стабилно расте.

В началото на 70-те години на миналия век цената на един грам злато беше около два долара. Днес тази цена е приблизително 65 долара за един грам. Това е невероятно увеличение с повече от 3000%.

Това потвърждават и думите на американския икономист Ричард Ръсел: „Златото ще бъде тук, златото ще бъде пари, когато доларът, еврото и юанът ще бъдат само спомен.”

Накратко, златото трайно задържа стойността си. Ако преди сто години с килограм злато сте могли да си купите апартамент, същото важи и днес, а вероятно ще е така и след още сто години.

Златото предлага сигурност

Златото дава сигурност на притежателите си. Физическото инвестиционно злато е актив, който дадено лице физически притежава и не зависи от нито една банка, институция или трета страна.

Това означава, че не е нужно да се тревожите дали някой търговец или банка ще фалират, защото вашата инвестиция е сигурна. Подобно ниво на сигурност е рядкост и повечето други активи я нямат.

Освен това инвестиционното злато е универсално и стандартизирано. Това означава, че монета закупена в България може да бъде препродадена в Америка или някъде другаде на цена, която е близка до борсовата цена на златото. Защото златото има еднаква стойност, независимо къде се намирате. 

Инвестиционното злато е и инвестиция с висока ликвидност. Ако се наложи да прехвърлите спестяванията си в кеш, с инвестиционното злато това може да се случи още на същия ден. Докато с инвестициите в недвижимо имущество това би се проточило с дни.

Златото блести най-силно в периоди на криза

За разлика от повечето други видове инвестиции, чиято стойност пада в периоди на рецесия, стойността на златото расте. Това е така, защото златото спада към категорията „сигурни инвестиции“ (save-haven asset).

Неговата цена не е свързана с цените на други активи, каквито са акциите и недвижимите имоти, а е в самостоятелна категория. Ето защо стойността на златото продължава да расте по време на 8 от изминалите 10 световни рецесии. Отличен пример за това е финансовата криза от 2008 година.

В периода 2007-2009 г. американският борсов индекс S&P 500 изгуби почти 50% от стойността си, а цената на златото скочи с цели 25%. Същата ситуация се повтори и по време на пандемията, когато цената на златото достигна своя тогавашен исторически максимум.

Разбира се, историческите резултати никога не са непременно индикатор за бъдещ успех. Златото, както и всички останали инвестиции, е обект на пазарни колебания. Ако все пак се вземе под внимание представянето му през годините, то показва, че е издържало в периоди, в които повечето други активи не са. 

Златото е достъпна за всички бюджети инвестиция

Макар първата асоциация на всички при споменаването на думата злато да е богатство и висок социален статус, реалността е друга. Златото дава възможност за инвестиция не само на богатите, но и на хората от средната класа.

Инвестиционното злато се предлага под формата на кюлчета и монети, чието тегло варира значително. От малки „кюлчета“ по 1 г до кюлчета от 12,5 кг.

Едно лице може да закупи 1 грам инвестиционно злато, което се предлага под формата на малко кюлче, чиято моментна пазарна стойност е около 130 лева. Това е достъпна цена за повечето домакинства и позволява на повечето хора да пробват да направят вложения в злато.

Златото е лесна и традиционна форма на инвестиция

Хилядолетия наред златото е използвано като разплащателно средство, което е запазвало своята стойност и се е доказало като най-сигурно. До неотдавна всички валути бяха подкрепени със златен стандарт. Приложението на жълтия метал има дълга традиция. Златото продължава да запазва стойността си още от Древен Рим.

Инвестирането в злато, за разлика от други инвестиции като криптовалути и акции, е значително по-опростен процес. Той не изисква сметки във фондове или управление на различни платформи. 

Всичко, което трябва да направи лицето, желаещо да инвестира в злато, е да отиде при легитимен търговец на инвестиционно злато. Изборът на продукта е според целите на клиента.

Това са само част от факторите, заради които домакинствата и отделни лица биха могли да обмислят възможността за спестявания в злато.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички

Най-четени новини


виж всички