Златото поскъпна до 9-годишен връх, гони нов рекорд


Златото поскъпна до 9-годишен връх, гони нов рекорд
Снимка: iStock

3785

Златото поскъпна над 1800 долара за унция, изкачвайки се до 9-годишен връх. Благородният метал се възползва от статута си на убежище, тъй като коронавирусната епидемия предизвиква все по-големи страхове и несигурност в световната икономика, предаде AFP.

Златото надхвърли 1800 долара още при днешното отваряне на борсата в Лондон, а в момента се търгува за над 1818 долара. Металът достига подобни стойности за първи път от 2011 г. За това помогна и по-слабият долар, който прави металите все по-привлекателни за инвеститорите.

"Малко е изненадващо, че оригиналното сигурно убежище (златото, б.р.) продължава да расте. Инвеститорите все още купуват акции, но изглежда искат да бъдат покрити в случай на корекция на пазара", смята Карло Алберто Де Каса, главен анализатор в ActivTrades.

Златото печели подкрепа и благодарение на страховете от висока инфлация, причинена от стимулите на централните банки за подпомагане на световната икономика.

"Тезата за поскъпването на златото се основава не само на изискването за безопасни активи, предвид икономическата несигурност, но и в дългосрочен план на страховете от скок на инфлацията, причинен от масовото увеличение на паричното предлагане", обяснява Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор за Markets.com.

Златото става все по-скъпо и все по-недостъпно

Най-високата досегашна цена на златото е 1921,18 долара за унция. При сегашните цени са му нужни малко над 100 долара, за да подобри този рекорд.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички