1000 работници търси нов голям завод край Пловдив


1000 работници търси нов голям завод край Пловдив
Снимка: MAXCOM

37266

Близо 1000 работни места ще разкрие новият завод за електрически велосипеди, на чието строителство край Пловдив беше даден символичен старт в присъствието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Белгийски гигант търси работници за новата си фабрика в София

Предприятието ще бъде изградено върху площ от 60 000 квадратни метра в покрайнините на Пловдив – на Голямоконарско шосе. Заводът, който ще е собственост на съвместно дружество между българската "МАКСКОМ" и австрийската Pierer Group, трябва да заработи през първото тримесечие на 2024 г. Австрийски гигант вдига завод за 60 млн. лева в Пловдив

Очаква се още първата година след старта, производството на електрическите колелета да достигне до 400 000 годишно, каза прокуристът на новото дружество Николай Виденов. Оборудването ще е модерно и високотехнологично, производството ще се захранва от екологично чиста соларна енергия. Очаква се 80% от продукцията да се изнася в Европа и САЩ, обясни Виденов.

Център за производство на велосипеди

"България се превръща в център за производство на велосипеди на европейско ниво – стандартни и електрически", каза при представянето на проекта министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

"Страната ни произвежда и изнася годишно велосипеди за около 400 млн. евро и затова тази индустрия трябва да се разраства", подчерта той. Новият завод стартира с инвестиции от около 70 милиона лева и ще осигури изделия, които създават нов начин на мобилност, подчерта министър Лорер.

По думите му велосипедът е бъдещето на зеленото придвижване в целия свят. "Нека помечтаем с тази нова инвестиция България да стане производител №1 в Европа", пожела министърът.

Законност и нулева корупция = много чужди инвестиции

"Тези инвестиции са част от усилията ни за развитието на българската икономика. Те са резултат от стратегията ни за създаване на стабилна правна рамка, нулева толерантност към корупция и за мен лично събитието днес е свидетелство, че тази стратегия работи", каза Даниел Лорер. По думите му превръщането на България в стабилна европейска страна, където законността е над всичко, ще привлече много чуждестранни инвестиции, които в последното десетилетие у нас изчезнаха.

Той подчерта, че инвестицията е признание за пътя, който беше започнат лятото с промяната. "Вече се случват проекти, за които сме разказали и те започват да придобиват своя физически облик у нас. Велосипедната индустрия е една от най-силните и експортно ориентирани в страната. С тази нова инвестиция можем да станем първи производител в Европа", добави министърът.

Лорер посочи, че Министерството на иновациите и растежа ще създаде институционалната рамка, както за насърчаване на малки и средни предприятия, така и на стартъпи и на по-големи инвестиции, така че да се постигне икономически растеж от поне 5% догодина.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички