"Алкомет" инвестира 11 милиона лева в нови производствени мощности


"Алкомет" инвестира 11 милиона лева в нови производствени мощности
Снимка: Алкомет

5946

Най-големият български производител на алуминиеви продукти "Алкомет" откри новите си производствени мощности. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер посети шуменското предприятие и официално пусна в експлоатация новото оборудване.

Новата инвестиция в машини на "Алкомет" е на стойност 11 милиона лева, като с нея ще бъдат разкрити и около 35 нови работни места.

Компанията е един от най-големите производители в България, като осигурява 1% от общия износ на страната ни. "Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията, да произвеждаме по-иновативни продукти. Тази година цифрите са много добри. За първите 4 месеца продадохме продукция за 350 млн. евро, като 95% от нея бе за износ", посочва председателят на надзорния съвет на компанията Фикрет Индже.

Новите машини се очаква да увеличат производствения капацитет на цеха за алуминиеви заговотовки с 25%, а компанията да създава 75 000 – 80 000 тона валцов прокат годишно. Те ще надградят съществуващото оборудване, в което са вложени десетки милиони евро. Машини за 2,3 милиона евро ще бъдат добавени и в леярния цех.

Целта на "Алкомет" е да произвежда материали за автомобилната, машинната и други индустрии, като се стреми да създава все по-иновативни продукти. Благодарение на новото оборудване компанията мoжe дa дocтaвя нa ĸлиeнтитe cи oбpaбoтeни дeтaйли, гoтoви зa вгpaждaнe. Компанията вече произвежда и компоненти за електрическите модели на автомобилния гигант BMW, с който е сключен 12-годишен договор. BMW влезе в битка с българските ханове и завладя Шумен

Държавата ще продължи да подкрепя подобни инвестиции, защото те създават сериозна добавена стойност за българската икономика, увери министър Даниел Лорер.

Въпреки войната и инфлацията икономика ни расте стабилно. "Растежът за първите 3 месеца на 2022 г. е 4.5%, страната ни е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство, а износът за март е рекорден. Растежът на икономиката ни е приоритет, защото е растеж на доходите ни", изтъкна той.

В момента в "Алкомет" работят над 1200 служители, като с новото оборудване ще бъдат разкрити още 35 нови работни места. За да бъдат гарантирани безопасни условия на работа, работещите в производството се нуждаят от сигурни работни обувки с висока степен на защита.

"Алкомет" има силно присъствие на пазара в Европа и САЩ, обслужвайки сектори като строителство и архитектура, автомобилостроене, транспорт, производство на опаковки, дистрибуция, производство на енергия от възобновяеми източници и др. През последните години компанията инвестира в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, фокусирайки се върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Австрийски гигант вдига завод за 60 млн. лева в Пловдив

Televic България строи завод за 10 милиона лева до Пловдив

Белгийската Melexis търси работници за новото си производство в София

Европейският гигант ETEM инвестира 120 милиона лева в завода си в София

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички