Аутомотив лидерът Nidec инвестира 3,5 млн. долара в развоен център в България


Аутомотив лидерът Nidec инвестира 3,5 млн. долара в развоен център в България
Снимка: Nidec

7928

Една от най-големите аутомотив компании в Япония NIDEC, лидер в производството на електрически двигатели, планира инвестиция в център за развойна дейност в България. Компанията ще инвестира първоначално 3,5 млн. долара в нов развоен център в София, като до края на 2022 г. ще разкрие нови 100 инженерни работни места, съобщи Министерството на иновациите и растежа.

Корпорацията, която произвежда и продава електрически мотори и компоненти за тях, отваря офис в София, в който ще се проектират инвертори за хибридни и напълно електрически превозни средства. Компанията ще разположи офисите си в покрайнините на столицата – в Sofia Airport Center.

Nidec Elesys Corporation е водещ производител на електрически системи за управление, както и на безопасен и удобен транспорт. Компанията разработва и произвежда електронни контролни устройства за управление, спирачки и други системи за глобални автомобилни производители.

Филип Марке, директор индустриализация e-Drive в японския концерн, представи първата фаза на инвестиционния проект на среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Според министъра страната ни се превръща в център на региона за развойна дейност в автомобилната индустрия. "Инвестицията потвърждава положителната тенденция от началото на годината", посочи министърът.

По думите му задачата на наетите български инженери ще се изразява в разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за японската компания. Според Лорер досега България е избирана за инвестиции заради евтината работна ръка, но това създава проблем, защото този тип индустрия лесно се мести, когато разходите за заплати или енергия се повишат. "Сега страната ни се променя и става място за умен труд, като целта е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства", заяви министърът. Европейският гигант ETEM инвестира 120 милиона лева в завода си в София

В отговор на тенденциите 

Компанията се опитва да покори 1/3 от пазара за енергоспестяващи електрически двигатели, известни като електронни оси. B Европа, където регулациите за опазване на околната среда и регулациите на въглеродните емисии от големите държави стават по-строги, търсенето се разширява.

За да изгради ефективна система за снабдяване, Nidec все по-категорично навлиза на Стария континент. В началото на месеца корпорацията обяви старта по изграждането на своя втора фабрика в сръбския град Нови Сад на стойност около 1.5 млрд. долара. Компанията има и два завода в Германия. Японската Nidec строи завод за 1,5 млрд. евро в Сърбия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Белгийски гигант строи завод за 10 милиона лева до Пловдив

1000 работници търси нов голям завод край Пловдив

Милиардна компания от САЩ строи завод за 84 млн. лв. в Първомай

Гигантът Liebherr отвори още един завод в Пловдив

Белгийски гигант търси работници за новата си фабрика в София

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички