"Булмаркет" купува терминал за течни химически продукти на варненското пристанище


"Булмаркет" купува терминал за течни химически продукти на варненското пристанище
Снимка: Ойлтанкинг България

6656

Германската компания Oiltanking ще продаде своя мажоритарен дял в терминал за съхранение на течни химически продукти във Варненска област на българската "Астра-Финанс", дъщерно дружество на групата за търговия с горива и железопътни услуги "Булмаркет". Русенската "Булмаркет" купува за 17 млн. евро румънска жп компания

Германската компания, специализирана в съхранението на газ, химикали и петролни продукти, продава притежаваните от нея 91,1% в съоръжението. Останалите дялове са собственост на Пристанище Варна.

Терминалът за съхранение на течни химически продукти е с капацитет от близо 26 000 кубически метра и се намира близо до Девня, в западния край на пристанище Варна. Възползвайки се от достъп до товарене и разтоварване на кораби и железопътни вагони, както и до специални тръбопроводи за химикали, той предоставя услуги за съхранение и обработка на неорганични химикали, биогорива и хранителни масла.

Сделката подлежи на обичайните регулаторни одобрения и се очаква да приключи до края на първото тримесечие на 2023 г. Финансовите условия не се съобщават. "Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че преходът ще протече възможно най-плавно за всички заинтересовани страни и ще доразвием бъдещето на "Ойлтанкинг България", казва изпълнителният директор на "Астра-Финанс" Станко Станков.

"Ойлтанкинг България" е създадена през 1999 г. от Oiltanking GmbH, "Аурубис България" АД и "Пристанище Варна" с цел изграждане и експлоатация на терминал за съхранение на сярна киселина на територията на варненското пристанище.

Терминалът е построен само за 10 месеца, като официалното му откриване е през есента на 2001 г. Тогавашната инвестиция е в размер на 13 млн. лева, а средствата са предоставени от германската компания. Впоследствие компанията изгражда няколко резервоара и инсталации за съхранение на сярна киселина.

Oiltanking, дъщерно дружество на германската енергийна и химическа холдингова компания Marquard & Bahls, има други операции в САЩ, Дания, Индия, Индонезия и Южна Африка.

"Астра-Финанс" е дъщерно дружество на "Астра Груп", която е част от "Булмаркет Груп", голям частен производител на биодизел, рафинирани и нерафинирани масла и свободни киселини, както и доставчик на услуги за железопътен товарен транспорт.

"Булмаркет" притежава и производителя на растителни масла и биодизел "Астра Биоплант", който инвестира в слънчева енергия и съхранение на енергия.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички