България и Хърватия нямат правила за проверка на чуждите инвестиции


България и Хърватия нямат правила за проверка на чуждите инвестиции
Снимка: iStock

3491

Единствените страни в ЕС, в които няма и засега не се предвижда да бъде въведено национално законодателство за оценка на преките чуждестранни инвестиции от гледна точка на сигурността, са България и Хърватия. Над 600 чужди фирми искат да инвестират в България

Това съобщи високопоставен източник от ЕС преди предстоящото представяне на два доклада на Европейската комисия, посветени на защитата на европейската сигурност от опасни чужди инвестиции и на наблюдението над износа на европейски технологии с възможна двойна употреба, предава Reuters.

По неговите думи досега 18 държави от ЕС са въвели собствени правила в посочените области, а повечето от останалите се подготвят да предприемат такива мерки. Той уточни, че на европейско равнище чуждестранните преки инвестиции се следят по нови правила и ЕК за първи път ще оцени тяхното действие.

Експертът отбеляза, че миналата година в ЕС са били проверени над 400 инвестиционни намерения, като в 80 на сто от случаите е издадено одобрение. Той уточни, че първоначалната проверка трае 15 дни и има възможност да бъде продължена еднократно с 20 дни, като след тези срокове ЕК може да се произнесе с препоръки.

Най-големите чуждестранни инвеститори в ЕС са от САЩ, Китай, Канада и Обединените арабски емирства, уточни източникът. Той добави, че ЕС наблюдава и износа на европейски технологии с възможна двойна употреба, където годишният пазар се равнява на 40 милиарда евро.

През 2019 г. ЕС е издал 600 отказа за сключване на сделки с чужди страни за износ на европейски технологии, като тези решения са засегнали 0,1 на сто от търговския оборот в посочената област. По неговите думи се следи не само за търговията с технологии, но и за придобиването на европейски технологични дружества.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички