Европа разреши на United Group да купи гръцкия телеком Wind Hellas


Европа разреши на United Group да купи гръцкия телеком Wind Hellas
Снимка: United Group

6267

Европейската комисия одобри придобиването на гръцкия телекомуникационен оператор Wind Hellas от United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа. Решението дава зелена светлина на базираната в Нидерландия United Group да направи последните стъпки за завършване на покупката, която беше обявена през август 2021 г. United Group очаква да приключи сделката през януари 2022 г.

Това е поредното придобиване за United Group на Балканите, където групата е собственик на различни телекомуникационни и медийни компании в Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция и България. У нас United Group притежава телекомуникационния оператор Vivacom и най-голямата медийна компания в страната – "Нова Броудкастинг Груп".

Wind Hellas има 4.2 млн. потребители в страната и за 2020 г. отчита 509 млн. евро приходи. Компанията е вторият по големина телеком в Гърция след Cosmote и преди Vodafone Greece.

United Group ще слее Wind с Nova – съществуващия си оператор на фиксиран интернет и доставчик на платена телевизия в Гърция, който бе придобит през ноември 2020 г. Така ще се създаде напълно конвергиран оператор, който ще бъде играч номер две на пазара както в широколентовия интернет, така и в услугите за платена телевизия. Vivacom купува Net1 и ComNet Sofia

Изпитана стратегия

Стратегията на United Group е изпитана – обединяване на голяма медийна компания с телеком оператор, който доставя интернет и телевизия. Така в България международната компания погълна регионални оператори на интернет и телевизия из цялата страна. Vivacom поглъща голям интернет и ТВ доставчик в Северна България

"Придобиването и интегрирането на силен местен телеком и медиен бизнес в нашата платформа е основна част от европейската стратегия за растеж на United Group. Гърция е ключов пазар за нас и с придобиването на Wind ще можем да създадем водещ интегриран оператор и да допринесем за развитието на гръцкия телекомуникационен сектор чрез инвестиции в мрежова инфраструктура, съдържание, технологии и иновативни продукти и услуги, ставайки водеща сила в цифровизацията на страната", казва Никос Статопулос, партньор в BC Partners и председател на United Group.

"Сделката потвърждава дългосрочния ангажимент на United Group към гръцкия пазар. Wind, със своя силен мобилен бизнес, се вписва перфектно в експертизата на Nova и United Group относно медийни и фиксирани услуги. С Wind купуваме успешен бизнес, който ще ни позволи да засилим нашето присъствие и предлагане на клиенти в цяла Гърция", пояснява изпълнителният директор на United Group Виктория Боклаг.

United Group е водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията оперира в 8 държави, има повече от 11 млн. потребители и над 13 500 служители. United Group има най-широкото покритие на мрежа в региона и предлага на потребителите телевизионно съдържание от целия свят. От март 2019 г. собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании, управляваща активи за десетки милиарди долари.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички