Германия дължи 86 милиарда евро на НАТО


Германия дължи 86 милиарда евро на НАТО
Снимка: Getty Images / Guliver

4751

През следващите години Германия ще трябва драстично да увеличи разходите си за отбрана, за да изпълни финансовите си задължения към международните партньори. Това посочва анализ на Института за германска икономика в Кьолн, който е на разположение на в. "Зюддойче цайтунг".

Вестникът отбелязва, че споразумение от 2014 г. задължава страните членки от Алианса да отделят 2% от БВП си за отбрана. Германия, заедно с останалите партньори от НАТО, обещаха, че до 2024 г. ще бъдат по-близо до тази цел да изразходва поне 2% от БВП .

За да покаже ясно как германското правителство изостава от очакванията на партньорите, Институтът за германска икономика е изчислил колко пари ще трябва да похарчи Германия в периода от 2021 до 2024 г., за да изпълни обещанието към НАТО. Сумата възлиза на 86 милиарда евро. Това е почти два пъти повече от предвиденото в настоящия бюджет за отбрана.

Текущ ръст до 1,5% през 2020 г., както наскоро изтъкна канцлерът Ангела Меркел, е само ефект, свързан с кризата поради силен спад на БВП, отбелязва в. "Зюддойче цайтунг".

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер от ХДС се бори за постигане на целта за НАТО.

Според поверителни документи от нейното министерство в момента няма достатъчно финансиране за 15 големи оръжейни проекта, включително замяната на остарелите изтребители "Торнадо" и тежки транспортни хеликоптери, закупуване на допълнителни танкове и безпилотни системи.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички