Германия купува 38 изтребителя Eurofighter за 5,4 млрд. евро


Германия купува 38 изтребителя Eurofighter за 5,4 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

13145

Германия ще вложи 4,5 млрд. евро, за да купи 38 изтребителя Eurofighter от европейския авиогигант Airbus. Покупката, предложена от министерство на отбраната, е одобрена от бюджетната комисия на германския парламент, разкрива правителствен източник пред Reuters.

Сделката е част от дългосрочния план за модернизация на военновъздушните сили на страната, който включва придобиване на до 93 бойни самолета Eurofighter Typhoon, както и 45 F-18 Super Hornet на американския гигант Boeing.

Одобрените 38 изтребителя трябва да заменят най-старите самолети Eurofighter и Tornado на германските ВВС, които според експерти са само с ограничена оперативна употреба. Решения за закупуването на останалите самолети се очакват след федералните избори в Германия догодина, посочва източникът на Reuters.

Изтребителите Eurofighter са съвместна разработка на Airbus, британската BAE Systems и италианската Leonardo.

Германия предпочете новата версия на Eurofighter Typhoon пред супер изтребителите F-35 на Lockheed Martin, за да запази бизнеса на европейските компании, произвеждащи бойни самолети и да поддържа френско-германското военно сътрудничество. Но този политико-икономически избор може да се окаже в ущърб на германските ВВС.

Полша първа в Източна Европа ще има изтребители F-35

Според някои експерти отказът на Берлин от F-35 е стратегическа грешка, тъй като се лишава от най-модерните бойни самолети за момента. Американските изтребители от пето поколение превъзхождат и Typhoon, и F-18 от оперативна гледна точка.

Те са снабдени със стелт технология, най-добрите радари и възможности за електронна атака, които са много по-добри от тези на всеки изтребител от четвърто поколение. F-35 разполагат с най-високите бойни способности и най-ниски разходи за поддръжка и ще бъдат в основата на следващото поколение военновъздушни сили на НАТО, пише Defense News.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички