IAG започва да строи най-големия си завод за бронирани автомобили в Бургас


IAG започва да строи най-големия си завод за бронирани автомобили в Бургас
Снимка: International Armored Group

10528

Американският производител на отбранителни технологии International Armored Group (IAG) до месец стартира строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света и то в България. Първата копка на съоръжението ще се извърши от д-р Антон Стефов, основател на концерна, през март в Промишлена зона – Бургас, става ясно от прессъобщение на IAG.

За да осъществи проекта компанията ще инвестира първоначално 20 милиона лева, като Община Бургас също ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура.

Подготовката на проекта започна още в началото на 2022 година. Новият завод ще бъде разположен на площ от 150 000 кв. метра, като за енергийната ефективност на сградата ще спомогнат покривните соларни панели.

Очаква се строежът да бъде завършен през 2024 година.

Български специалисти, обучени от IAG, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, както и най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8".

"Щастливи сме, че можем да разширим нашето интернационално семейство с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции за свършената професионално работа, така че проектът да стартира в срок", заяви Стефов.

Завършването на фабриката ще разкрие най-малко 300 работни места, като производствената дейност ще е съобразена със стандартите на НАТО. Високотехнологична компания отваря офис в Бургас

Освен това се разработва и нова серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми, партньори на IAG. Тези нови разработки също ще се произвеждани в България.

В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи – носители на леки артилерийски системи. Сред произвежданите продукти на IAG в серийно производство са и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?

Най-модерната бойна машина, предложена на българската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)

Вариант за нова бойна машина за армията ни: модерните оръжия на Rafael (СНИМКИ И ВИДЕО)

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички