Insa Oil създаде съвместно предприятие с американската Focal Point Energy


Insa Oil създаде съвместно предприятие с американската Focal Point Energy
Снимка: http://www.insa.bg/

4477

Българската петролна компания, производител и дистрибутор на горива и петролни продукти Insa Oil и американската компания за развитие на стратегически енергийни инвестиции Focal Point Energy, създадоха съвместната компания INSA OIL INC SA, съобщават от родната компания.

Капиталът в новото дружество е разпределен поравно (50:50). Партньорството между Focal Point Energy и Insa Oil цели да разшири обхвата на Insa Oil на Балканския полуостров и да обогати и разнообрази портфолиото от рафинирани продукти, предлагани на пазара. Компанията ще разработи нови проекти за добив на зелена енергия в целия регион.

"С нетърпение очакваме да започнем работа заедно. Това е стъпка към реална диверсификация, която ще отключи потенциала на енергийния пазар в България и региона", казва президентът на Insa Oil, Георги Самуилов. "Сигурен съм, че това ще бъде високо оценено от клиентите ни, както на пазара на едро, така и на пазара на дребно. От друга страна, като следваме актуалната тенденция за преминаване към алтернативни източници на енергия в региона, съвместната ни компания ще помогне за позиционирането на Insa Oil Inc., като лидер на пазара на Балканския полуостров", обяснява той.

Освен в рафинерията на Insa Oil у нас, новото дружество Insa Oil Inc. ще спомогне за развитието на новия завод за биоетанол. В близко бъдеще българо-американската компания ще разработва проекти за добив на зелена енергия, които ще покриват нуждата от захранване на рафинерията и ще са фактор на българския енергиен пазар. През 2021 г. тази тенденция в развитието става практика за редица петролни компании и рафинерии в световен мащаб. Insa Oil Inc. цели да инвестира в традиционни и възобновяеми енергийни източници на целия Балкански полуостров. Истерията с горивата утихна, но цените тепърва ще се вдигат

"Обединихме най-доброто от двете дружества – техническия опит, висока степен на експертиза и решителност за действия на Focal Point Energy и успешния оперативен модел на Insa Oil", заяви изпълнителният директор на Focal Point Energy Винс Тровато. По думите му съвместното предприятие ще има съществена геополитическа роля в диверсификацията на източниците на гориво на Балканите, основна цел, както на САЩ, така и на партньорите в ЕС.

От компанията отбелязват, че в Борда на директорите на Insa Oil Inc. ще участват представители и на двете компании. Те са специалисти с висока степен на експертност в развитието на енергийните пазари в САЩ и в България, което е гаранция за успеха на проекта на Балканския полуостров.

Това е втората подобна голяма сделка между българска и американска компания в енергийния сектор. Миналото лято американската Linden Energy купи 50% от българската "Овергаз Инк." на известния бизнесмен Сашо Дончев. Българската фирма е най-големият доставчик на газ за битовите потребители у нас, като държи 2100 км газоразпределителна мрежа и доставя синьото гориво в 51 общини.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички