Канада купува близо 90 изтребителя F-35 в сделка за 14 милиарда долара


Канада купува близо 90 изтребителя F-35 в сделка за 14 милиарда долара
Снимка: Getty Images

5744

Канада купува 88 от супермодерните изтребители F-35, след като постигна окончателна сделка със САЩ и оръжейната компания Lockheed Martin, която произвежда самолетите. Сделката за 14,2 милиарда долара (19 милиарда канадски долара) е най-голямата инвестиция в Кралските военновъздушни сили на Канада от 30 години.

"Тъй като нашият свят става все по-мрачен, с незаконното и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна и все по-настоятелното поведение на Китай в Индо-Тихия океан, този проект придобива повишено значение, особено предвид значението на оперативната съвместимост с нашите съюзници", подчерта канадският министър на отбраната Анита Ананд.

Канада, която има тесни връзки в областта на отбраната със САЩ, се опитва повече от десетилетие да замени своя флот от остарели изтребители Boeing CF-18, някои от които са на повече от 40 години. Първите четири самолета F-35 се очаква да бъдат доставени през 2026 г., я цялата поръчка се очаква да бъде изпълнена между 2032 и 2034 г., предава Al Jazeera.

"Канада е наш приятел и близък съюзник. Тяхното решение да закупят почти 90 самолета подчертава изключителните качества на F-35 Lightning II", каза генерал-лейтенант от ВВС на САЩ Майк Шмид, изпълнителен директор на програмата в F-35 Joint Program Office. "F-35 е най-добрият изтребител в света, осигуряващ несравнима оперативна съвместимост със САЩ, Канада и още 15 нации, които са го избрали. Това е глобална промяна на играта. С демонстрация на мощност и с присъствието си F-35 ще продължи да гарантира, че потенциалните противници ще изберат дипломацията пред въоръжения конфликт."

Сумата от 14,2 милиарда долара включва разходите за настройка на инфраструктурата, оръжията и други свързани разходи в допълнение към цената на самолетите, всеки от които се оценяват на около 85 милиона долара. Супер изтребителите F-35 поевтиняват сериозно

Според Ананд споразумението за F-35 ще помогне на Канада да изпълни военните си ангажименти у дома и да работи по-добре със съюзниците в Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (НОРАД) и НАТО. "Заедно тези проекти ще изострят нашето военно предимство, за да пазят канадците в безопасност и ще създадат икономически възможности за страната ни", изтъкна военният министър. Германия купува изтребители F-35

В полза на военната индустрия

"За нас е чест, че правителството на Канада избра F-35 и очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с Кралските канадски военновъздушни сили и канадската отбранителна индустрия за доставка и поддръжка на самолета", каза Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент на Lockheed Martin и генерален мениджър на програмата F-35. "Изборът на F-35 укрепва въздушната мощ на съюзниците в Канада, Северна Америка и по света", допълни тя.

Поддръжката и експлоатацията на самолетите трябва да ангажира приблизително 3300 работни места и да добави 317 млн. долара годишно към брутния вътрешен продукт (БВП) на Канада за 25 години, твърди тя.

"За нас и нашите партньори от канадската индустрия този избор означава запазването на критични работни места и развиването на напреднали умения на канадската работна сила", каза Лорейн Бен, изпълнителен директор на Lockheed Martin за Канада. "Програмата F-35 носи огромни икономически ползи за космическата и отбранителната индустрия на Канада и ние очакваме с нетърпение този растеж да продължи." - посочва Бен.

Нелсън Уайзман, професор по политически науки в Университета в Торонто, каза, че е неизбежно Канада да избере F-35, особено след като много други западни съюзници са купили самолета. "Либералите се противопоставиха на покупката преди няколко години, когато бяха в опозиция. Те го направиха, защото правителството на консерваторите го подкрепяше", посочва Уайзман.

"За разлика от американците, канадците обикновено се противопоставят на увеличените разходи за отбрана и F-35 е скъп. Предложената покупка получи обществен отпор, когато консерваторите бяха на власт и либералите искаха да се възползват от нея.", твърди професорът.

Към днешна дата F-35 оперира от 27 бази по света, като девет държави използват изтребителя от пето поколение. В момента има повече от 890 изтребителя F-35 в експлоатация, с повече от 1870 пилоти и 13 500 технически лица, обучени на самолета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Швейцария ще купи от САЩ 80 модерни изтребителя

Хърватия купува F-35 - най-модерните изтребители на САЩ?

Полша първа в Източна Европа ще има изтребители F-35

Румъния също хвърли око на супер изтребителите F-35

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички