КЗК разследва ролята на "Виваком" в сделката за "Булсатком"


КЗК разследва ролята на "Виваком" в сделката за "Булсатком"
Снимка: VIVACOM

9475

Комисията за защита на конкуренцията започна разследване за покупката на "Булсатком" от Спас Русев. Регулаторът е призован от телекомите Yettel и A1 да провери сделката и да прецени дали тя влияе на конкуренцията.

Комисията трябва да установи дали има връзка между фирмите на Русев и Виваком България/БТК. Напоследък се засилват съмненията, че "Булсатком" е купена с пари назаем от собственика на "Виваком" - United Group, която трябва да получи в замяна мобилната и оптичната мрежа на доставчика на сателитна телевизия и интернет.

През септември Спас Русев купи "Булсатком" чрез компанията "Вива Корпорейт България" ЕООД за около 127 милиона евро, печелейки съревнованието със съобственика на Yettel - чешката PPF, която притежава и bTV Media Group. Сделката не е изисквала одобрението на КЗК, тъй като Русев влиза в доставчика на телевизия като основен кредитор. Бившият собственик на "Виваком" най-после купи "Булсатком"

Горе-долу по същото време "Вива Корпорейт България" взема назаем сумата от 127 милиона евро от United Group. Условието е заемът да бъде изплатен чрез продажбата на базови станции и оптична мрежа на "Булсатком", разкри "Капитал", като се позова на отчета на групата за деветмесечието на 2022 г.

"Πpeз ceптeмвpи 2022 г. пpeдocтaвиxмe 127 млн. eвpo зaeм нa Vіvа Соrроrаtе, зa дa yлecним нeйнaтa cдeлĸa пo пpидoбивaнeтo нa "Бyлcaтĸoм". Kъм 25 нoeмвpи 2022 г. тoзи зaeм e пpиxвaнaт oт (1.) Πлaщaнe нa cтoйнocт 3 млн. eвpo зa бaзoвитe cтaнции нa "Бyлcaтĸoм" и (2.) пpeдплaтa пo зaĸyпyвaнeтo нa oптичнaтa мpeжa нa "Бyлcaтĸoм". Ocтaнaлитe 37 млн. eвpo ce oчaĸвa дa бъдaт peфинaнcиpaни oт тъpгoвcĸи бaнĸи", пишe в oтчeтa на United Group. От международната група обещават да уведомят КЗК за сделката. Оптичната мрежа на "Булсатком" е с дължима около 7000 км, покривайки 611 000 домакинства и 347 населени места в България.

Бизнесменът твърди, че придобиването е финансирано с негови лични средства и заеми от международни финансови институции, но без българско участие. Малко преди сделката Спас Русев се оттегли от надзорния съвет на "Виваком". Той беше основен акционер в телекома (тогава БТК) и продаде компанията на печалба на United Group. Спас Русев и ВТБ продават Vivacom на сериозна печалба

Според "Йеттел България" чрез условията по заема кредиторът United Group вероятно ще може да влияе върху работата на "Булсатком". A1 настоява КЗК да провери как сделката за доставчика на телевизия се отразява на конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги у нас. Косвеното участие на "Виваком" ще повлияе на конкуренцията, тъй като ще има по-свързани два оператора, т.е. по-малко алтернативи за клиентите, твърдят експерти.

КЗК припомня, че задължително трябва да бъде информирана и да провери сделките между предприятия, ако общият им оборот е над 25 млн. лв. "Булсатком" отговаря на тези изисквания, тъй като според годишния отчет на дружеството към 31.12.2020 г. приходите му са 144.56 млн. лв. Антимонополният орган приема сделката между "Вива Корпорейт" и "Булсатком" като концентрация между предприятия, но не е информирана за нея и затова ще я провери.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

КЗК глоби "Булсатком" с близо 600 000 лв.

Владимир Каролев ще възражда "Булсатком"

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички