Млечните продукти Olympus и Верея се обединяват в сделка за милиони


Млечните продукти Olympus и Верея се обединяват в сделка за милиони
Снимка: iStock/Guliver

34377

Сливенската компания "Тирбул", която произвежда млечни продукти с марката Olympus, купува пловдивската "Обединена млечна компания" (ОМК), която продава млеката Верея. Сделката е договорена между гръцките собственици на дружествата - Hellenic Dairies и Delta Food, става ясно от тяхно съвместно съобщение.

Стойността на сделката не се обявява, но според оценки на база оперативната печалба на ОМК (10 млн. лв. за 2021 г.) цената е поне 80 млн. лв.

За приключването на сделката е нужно одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Ако бъде разрешена, ще се създаде гигант в производството на млечни продукти у нас с оборот от около 200 млн. лв.

Обединение на гиганти

"Обединена млечна компания" (ОМК) е най-голямата млекопреработвателна компания в България и има значителен дял в продажбите на прясно и кисело мляко. Фирмата е разположена в Пловдив, има около 500 служители, а най-популярните ѝ марки са "Верея", "Фибела" и "Русалка". През 2021 г. общите приходи на компанията се увеличават с над 10% до 104.4 млн. лв., по данни на "Капитал".

ОМК е създадена през 1998 г. като обединение на мандри, контролирани от приватизационен фонд "Доверие". През 2007 г. дружеството става собственост на гръцката Delta Foods.

Купувачът "Тирбул" от своя страна е втори по големина в сектора с приходи над 91 млн. лв. за 2021 г. Компанията е създадена в Сливен през 2003 г. от гръцката група Hellenic Dairies (преди Tyras), която има заводи също в Гърция и Румъния. По последни данни за 2020 г. оборотът на Hellenic Dairies е 405.5 млн. евро.

Българското предприятие произвежда млечни продукти с марката Olympus - прясно и кисело мляко, твърди сирена, кашкавали, извара, както и натурални сокове и студен чай със същата марка. Основната част от продукцията на "Тирбул" е за износ, като пазарите са по цял свят - ЕС, САЩ, арабските страни, Китай и Австралия.

Очаква се сделката да бъде разрешена от КЗК, а обединената компания вероятно ще контролира около 10% от българския пазар на млечни продукти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Сиренето удари рекордна цена - по-евтино е да ядем месо

Гърция спечели съдебната битка за сиренето фета

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички