Гърция спечели съдебната битка за сиренето фета


Гърция спечели съдебната битка за сиренето фета
Снимка: iStock

19247

Гърция спечели дългогодишния спор за сиренето фета с Дания, след като Съдът на Европейския съюз потвърди, че защитата на ЕС за гръцкото сирене фета се прилага и извън границите на блока.

В решението си базираният в Люксембург съдебен орган заключи, че защитените храни, произведени в ЕС, дори ако са предназначени за износ в трети страни, трябва да следват съответното законодателство за защита на географските указания.

Имената на продуктите, регистрирани със защитено наименование за произход, подчертават най-силните връзки с мястото, където са произведени и са включени в системата на ЕС за права върху интелектуалната собственост, което им осигурява правна защита срещу имитация и злоупотреба.

Гръцкото сирене фета получи защитено наименование за произход през 2002 г., което означава, че името "фета" не може да се използва за друго сирене, което не се произвежда в някои специфични райони на страната.

Някои датски производители обаче продължават да продават собствената си фета извън ЕС, като се възползват от вратичка в регламента от 2011 г. относно географските указания, който не уточнява изрично дали тези правила се прилагат за износ, пише Euractiv.bg.

Според Дания регламентът не възпрепятства производителите на нейна територия да използват името "фета", ако техните продукти са предназначени за износ в трети страни, където ЕС все още не е сключил международно споразумение, гарантиращо защитата на това наименование.

Системата от георгафските означения може да бъде подкрепена и от двустранните споразумения между ЕС и трети страни, например чрез въвеждане на същата регулация за тях. Но няма законодателна рамка, когато става въпрос за търговия с трети страни без такива споразумения.

Произвежданото в Дания фета сирене се различава от гръцкото по технологията и продуктите, използвани по време на производствения процес, тъй като гръцката фета се произвежда от овче и козе мляко, докато датското сирене е предимно от краве мляко.

Комисията, подкрепена от Гърция и Кипър, откри процедура за нарушение срещу Дания, опасявайки се, че това би могло да създаде прецедент с потенциал да подкопае цялата система за георгафските указания на ЕС – която има приблизителна стойност на продажбите от почти 75 милиарда евро и представлява 15,5% от общия износ на селскостопански храни от ЕС.

Съдиите на ЕС заключиха, че производството на фета в Дания на територията на ЕС подкопава целите на регламента "дори ако тези продукти са предназначени за износ в трети страни", добавяйки, че подобно поведение е забранено от текста на регламента, както и от неговия контекст.

Използването на географските указания за обозначаване на продукт, произведен на територията на ЕС, който не отговаря на приложимата спецификация на продукта "накърнява правото на интелектуална собственост, дори ако този продукт е предназначен за износ за трети страни", постанови съдът.

Системата от географските указания има за цел "да помогне на производителите на продукти, свързани с географска област, като осигури справедлива възвръщаемост за качествата на техните продукти, като осигури еднаква защита на имената като право на интелектуална собственост на територията на Европейския съюз и чрез предоставяне на ясна информация за добавената стойност на продукта за потребителите", се казва в решението.

Въпреки това според съда Дания не е нарушила задължението си съгласно принципа на лоялно сътрудничество, а именно невъзможността да попречи или спре датските производители да използват запазеното наименование на произход "фета" за обозначаване на сирене, което не отговаря на приложимата продуктова спецификация.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички