Нова инвестиция за 1 млрд. лева може да стане факт в България


Нова инвестиция за 1 млрд. лева може да стане факт в България
Снимка: Тракия икономическа зона

7985

Частната индустриална зона край Пловдив "Тракия" е на път да привлече инвестиция от 1 млрд. лева, която ще даде тласък на нейното разрастване. С това се похвали пpeд Вlооmbеrg ТV инж. Πлaмeн Πaнчeв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa".

Според Панчев, вече имало сериозни разговори с голям инвеститор, който се занимава с производство на панели и батерии за съхраняване на енергия на територията на индустриалния парк. Инвеститорът, за който има надежда да построи завод за производство на батерии и за съхранение на батерии, бил привлечен от възможностите за рециклиране близкото металургичното предприятие - КЦМ Пловдив, което разполага с модерни технологии. Кой е инвеститорът Панчев не каза - ставало дума за международна компания с бизнеси в Азия и Европа. "В сериозно преговори сме и с американска компания също", допълни изпълнитeлният диpeĸтop нa "Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa".

Частната икономическа зона край Пловдив бе създадена преди около двадесетина години и вече е дала терен и условия за развитие на инвеститори с проекти за над 3 млрд. евро.

ОЩЕ: Гигантът Liebherr превърна българската "Готмар" в номер 1 на Балканите

Преди дни министърът на иновациите Александър Пулев също се похвали, че държавата е в преговори с три инвеститора, които искат да развият производства у нас от сектора автомобилостроенето. Проектите им са за 1.5 млрд. до 3 млрд. евро. Всички те е възможно да открият своите заводи в новата индустриална зона край Доброславци, която държавата предстои да изгради върху бивше военно летище. "Говорим за инвеститори от Западна Европа, Близкия Изток, Азия – микс от инвестиции, които са насочени към България, въпреки политическия риск. България е вратата към Европа за тях", посочи Пулев без повече подробности.

По повод решението на служебния кабинет да изгради нова икономическа зона в Доброславци, профилирана в автомобилния сектор, Панчев коментира, че за страната е важно да има колкото се може повече подобни успешни инициативи. Така ставаме по-разпознаваеми за инвеститорите, добави той.

ОЩЕ: Пловдивският "Интерлинк" инвестира 70 млн. лева в завод и логистичен парк в ТИЗ

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички