Гигантът Liebherr превърна българската "Готмар" в номер 1 на Балканите


Гигантът Liebherr превърна българската "Готмар" в номер 1 на Балканите
Снимка: Готмар ЕООД

24691

Партньорството с германския гигант Liebherr е превърнало българската фирма "Готмар" EООД във водещ доставчик на елементи от пластмаса на Балканите, съобщават от Тракия икономическа зона.

Българският завод на компанията "Либхер-Хаусгерете Марица" е произвел над 1 милион хладилници и фризери през 2021 година. За тях са използвани над 7 милиона детайла, доставени от "Готмар" - един от най-големите български партньори на германския концерн, който има завод за пластмасови детайли в град Съединение.

Българската фирма е произвела и доставила корпуси и бленди за чекмеджета за хладилници и фризери, плотове, компресорни ниши, които придържат компресора към хладилника, както и разнообразни видове услуги като различни видове печат (тампонен, сито и топъл печат) и асемблиране, посочва Кирил Меретев, който е ръководител проекти в "Готмар" и отговаря за съвместната работа на фирмата с "Либхер".

"През 20-годишното ни партньорство с концерна Liebherr, 2020 и 2021 години са производствения връх и на двете компании. Съвместната ни дейност има над 10 процентов годишен ръст в оборота през последните 3 години", изтъкват от българския доставчик.

Успешното сътрудничество и налагането на германските стандарти и добри практики в производството са дали възможност на "Готмар" да създаде и развие дълготрайни партньорства със световноизвестни компании в енергийния сектор, които го превръщат във водещ доставчик на Балканите. Благодарение на партньорството са усвоени и приложени множество иновативни за България технологии, които се използват в най-скъпите и луксозни продукти на "Либхер".

През 2021 г. българската компания увеличи капацитета си с нови производствени мощности и складове и изгради фотоволтаична инсталация за собствени нужди, като инвестира близо 17 милиона лева. Предприятието разкри и около 200 нови работни места, с което работниците му се увеличиха до близо 1250 души.

Освен че подпомага превръщането на българския си партньор във високотехнологично предприятие, германската компания спомага и за квалификацията на кадрите. Още със стартирането на сътрудничеството през 2002 г. екип от "Готмар" се обучава във фабриката на германската група в Оксенхаузен, Германия. За да може да отговори на потреблението на "Либхер", "Готмар" назначава 15 оператора през 2002 г., а 4 години по-късно екипът се разраства до 70 човека. Днес в периоди на пиково потребление от страна на "Либхер", доставчикът увеличава персонала си до 150 оператора и 18 шприц машини.

Трите завода на Liebherr у нас са купили детайли за общо 85 милиона евро от 76 български фирми през 2021 година. И трите предприятия на германската фамилна група са разположени в Тракия икономическа зона: "Либхер-Хаусгерете Марица" – за хладилници и фризери, "Либхер – Транспортейшън Системс Марица" – за производство на климатични системи за релсов транспорт и на охладителни модули за хладилни ремаркета и "Либхер Конкрийт Технолоджи Марица" – за бетоновози. Гигантът Liebherr отвори още един завод в Пловдив

Работата с голям чужд инвеститор като "Либхер" обогатява българските компании в няколко направления: повишава иновативността, води до създаване на високотехнологично производство, изгражда качествени кадри, способства за увеличаване на клиентите, подчертават от "Готмар".

Българската компания е създадена през 1992 г., а неин собственик е бизнесменът Георги Тучев, който притежава и "Нова Трейд" ЕООД - фирмата, която произвежда безалкохолните напитки "Дерби" (Derby) и изворна вода "Бачково". Наскоро бизнесменът си купи луксозен апартамент за 10 милиона евро в Париж.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След стачка на работниците: Завод край Пловдив вдига ваучерите до 200 лева

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички