Пентагонът лиши Microsoft от 10 млрд. долара заради Amazon


Пентагонът лиши Microsoft от 10 млрд. долара заради Amazon
Снимка: Microsoft

1585

Министерството на отбраната на САЩ отмени проекта си за изчислителни облачни услуги JEDI на стойност 10 милиарда долара, който беше възложен на Microsoft. Проектът, който е част от дигиталната модернизация на Пентагона, ще бъде рестартиран и ще бъде обявен нов договор, който ще включва конкурента Amazon.com, а вероятно и други играчи в облачните услуги, предава Reuters.

Стойността на сделката се крие не само в огромната сума, но е и въпрос на престиж: двете компании от години се опитват да убедят бизнеса и правителствата, че е безопасно да прехвърлят изчислителната работа в техните центрове за данни. Покриването на високите критерии за сигурност на американската армия би било жест на одобрение, който неизбежно ще повлияе на други корпоративни и правителствени клиенти, смятат експерти.

Очакваше се поръчката да бъде спечелена от Amazon – най-големият доставчик на изчислителни облачни услуги. Но когато Пентагонът възложи сделката единствено на Microsoft, това беше израз на голямо доверие към компанията на Бил Гейтс, която работи здраво, за да настигне Amazon в облачните технологии.

Впоследствие договорът беше замразен, след като Amazon заведе дело, оспорващо решението, взето по времето на тогавашния президент Доналд Тръмп, твърдейки, че президентът е упражнявал неправомерен натиск върху военните служители да отклонят договора от Amazon.

Тръмп се подигра публично на тогавашния шеф на Amazon Джеф Безос и многократно критикува компанията. Amazon заяви, че решението на Пентагона е изпълнено с "груби грешки", които според него са резултат от "неправомерен натиск от страна на Тръмп". Компанията цитира документ от 2019 г., в който се твърди, че Тръмп е насочил Министерството на отбраната да лиши Amazon от договора за JEDI.

Цифрата от 10 млрд. долара може да пръв поглед да изглежда впечатляваща, но не е толкова голяма за компаниите за облачни услуги, които са все по-търсени. Amazon Web Services (облачният бизнес на компанията, б.р.) отчита продажби за 45,3 млрд. долара и 13,5 млрд. долара оперативна печалба за 2020 г. Истинската стойност е в демонстрирането на сигурността на облаците, но това няма да подобри ситуацията за нито една от компаниите, твърдят анализатори.

Но отмяната на обществената поръчка и новият договор могат да бъдат от полза за Microsoft, тъй като на компанията на Бил Гейтс от 2 години води съдебни дела, за да може да инвестира в своята технология. Ако сега има ново състезание, Microsoft ще тръгне от по-добра позиция, смятат експертите. Още през септември Министерството на отбраната на САЩ преразгледа предложенията за договори и заяви, че офертата на разработчика на Windows е най-добрата.

Администрацията на Тръмп искаше един доставчик, администрацията на Байдън вероятно ще раздели проекта за множество компании. По този начин военните ще се доближат до компаниите от частния сектор, много от които разделят работата си в облачните изчисления между множество доставчици, за да не бъдат прекалено зависими от някой конкретен.

Други водещи компании в облачните услуги са Oracle, Google и IBM Corp., които са заинтересовани от подобно партньорство. Пентагонът има спешна нужда от облачните услуги и също бърза, като се надява да получи първите услуги до април 2022 г.

Високопоставен ръководител във ведомството каза, че очаква както Microsoft, така и Amazon да бъдат определени за доставчици. Трябва да ги получим възможно най-скоро, като се надяваме да започнем през април, признава той.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички