Amazon с тежки обвинения към Тръмп заради Пентагона


Amazon с тежки обвинения към Тръмп заради Пентагона
Снимка: Getty Images

3718

Amazon обвини президента на САЩ Доналд Тръмп, че е злоупотребил със служебното си положение, оказвайки натиск върху шефовете на Пентагона, за да попречи на компанията да сключи военен договор за милиарди долари.

В официална жалба до съда технологичният гигант обвинява Тръмп, че "провежда многократни публични и задкулисни атаки" срещу компанията в опит да подкопае офертата ѝ и да навреди на нейния ръководител Джеф Безос, който възприема като свой политически враг, тъй като е собственик на вестник The Washington Post.

Жалбата призовава Министерството на отбраната на САЩ да преразгледа решението си за възлагане на поръчката на Microsoft за облачни услуги на стойност 10 млрд. долара за 10 години, пише CNN Business.

"Залозите са големи. Въпросът е дали на президента на САЩ трябва да бъде разрешено да използва бюджета на Министерството на отбраната, за да преследва своите лични и политически цели", казват от Amazon. От Белия дом отказаха коментар.

Министерството на отбраната твърди, че решението е взето от експерти и военни в съответствие с обичайните процедури без никакво външно влияние. То няма да се откаже от израния изпълнител Microsoft.

Жалбата на Amazon идва в момент, когато депутатите от Камарата на представителите на САЩ подготвят импийчмънт срещу Тръмп заради злоупотреба с власт, свързана с украинската афера. Обвинението е, че държавният глава е поискал украинският президент Володимир Зеленски да разследва политическия му съперник демократ Джо Байдън и синът му Хънтър.

Всичко по казуса и какво представлява процедурата по импийчмънт можете да прочетете в тази статия.

Спорна обществена поръчка

Жалбата на Amazon срещу Тръмп е заради обществената поръчка за облачни изчислителни услуги с Пентагона za 10 млрд. долара. Amazon Web Services беше считан за фаворит за спечелването на търга, но в крайна сметка американските власти избраха конкурента Microsoft.

Amazon твърди, че Министерството на отбраната е направило "необясними" грешки при избора на компанията на Бил Гейтс за победител. Процесът на възлагане на обществени поръчки в САЩ обикновено се провежда при строги указания и извън ръководството на политическите лидери.

Microsoft смятат, че процедурата е била честна. Те подкрепиха избора на държавните военни експерти, твърдейки, че техните услуги най-добре отговарят на нуждите на Пентагона.

Компанията на Безос твърди, че служителите на ведомството са оценявали остаряла версия на офертата ѝ и са приложили по-строги изисквания спрямо тези към конкурента Microsoft. Според Amazon това е директен резултат от намесата на Тръмп. В подкрепа на твърденията си онлайн гигантът изтъква публикации в Twitter на президента, новинарски статии и други източници.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички