Прехвърлянето на заводи от Китай в Европа ще струва скъпо


Прехвърлянето на заводи от Китай в Европа ще струва скъпо
Снимка: iStock/Guliver

5669

Чуждестранните компании ще трябва да похарчат 1 трилион долара през следващите 5 години, за да изпълнят планираното преместване на производства извън Китай. Но подобен ход вероятно ще бъде от полза за компаниите в дългосрочен план, показва изследване на Bank of America, цитирано от CNBC.

Още преди коронавирусната пандемия, проучване на същата банка сред световни анализатори установи, че компаниите се отдалечават от политиката си на глобализация към по-локализиран подход, когато става въпрос за техните вериги за доставки. Това се дължи на множество фактори, застрашаващи мрежата на доставки, включително търговски спорове, проблеми, свързани с националната сигурност, изменението на климата и нарастване на автоматизацията.

Новото проучване на американската банка предполага, че пандемията от COVID-19 е катализирала обръщането на десетгодишна фирмена политика за пренасочване на производството от САЩ и Европа към Китай.

Докладът разкрива, че пандемията е довела до прекъсвания във веригите за доставки в 80% от глобалните сектори, принуждавайки над 75% от тях да разширят обхвата на съществуващите си планове за преместване.

"Докато COVID-19 действа като катализатор за ускоряване на тази промяна, основните причини се основават на преминаването към "капитализъм на заинтересованите страни", включващо релокализация, предпочитана от по-широката общност от акционери, потребители, служители и държави", обяснява глобалният анализатор на банката Канданс Брауинг, който е един от авторите на доклада.

Докато всяка от тези заинтересовани страни подхожда към преместването от различна гледна точка, до голяма степен те правят един и същи изводи – че части от веригите за доставки трябва да се преместят в идеалния случай в рамките на националните граници, но при липса на това – към страни, считани за "съюзници", се посочва в проучването.

Какво предстои: Нова Голяма депресия или икономически ренесанс?

Около 2/3 (67%) от участниците в проучването смятат, че локализацията или преместването на веригите за доставки ще бъде най-доминиращата структурна промяна в света след COVID-19.

Преместването на цялото експортно-ориентирано производство, което не е предназначено за китайско потребление, извън Китай, може да струва на фирмите 1 трилион долара в рамките на 5 години, прогнозират от банката.

На секторно ниво анализаторите на Bank of America предполагат, че запасите в строителния инженеринг и машини, заводската автоматизация и роботиката, производството на електрически и електронни съоръжения, приложен софтуер и други подобни услуги ще имат полза от ускоряването на тази тенденция на релокализация.

Междувременно банките в Северна Америка, Европа и Южна Азия също могат да получат тласък от по-голяма икономическа активност, която идва с тези промени.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички