Първата по сила швейцарска банка купи втората, за да я спаси


Първата по сила швейцарска банка купи втората, за да я спаси
Снимка: Getty Images/Guliver

3511

Най-голямата швейцарска банка UBS сключи сделка за закупуване на конкурентната швейцарска банка "Креди сюис" (Credit Suisse) в опит да бъде избегнато предизвикването на нови пазарни сътресения в глобален мащаб, предаде "Ройтерс".

Швейцарската централна банка ще предостави значителна ликвидност на новата банкова структура, беше казано на пресконференция в швейцарската столица Берн. От централния трезор заявиха, че сделката е решение за осигуряване на финансовата стабилност и защита на швейцарската икономика в условията на изключителна ситуация, уточнява БТА.

Стойността на сделката не беше уточнена веднага. Според Financial Times става въпрос за над 2 млрд. долара.

Длъжностните лица положиха огромни усилия за спасяването на 167-годишната банка, която е сред най-големите управители на богатства в света, след жестока седмица, в която се случиха вторият и третият по големина банкови фалити в историята на САЩ.

Като една от 30-те световни банки, считани за системно важни, сделката за "Креди сюис" ще се отрази на световните финансови пазари, коментира "Ройтерс".

Акциите на "Креди сюис" загубиха една четвърт от стойността си през миналата седмицата. Банката беше принудена да използва 54 млрд. долара от Швейцарската централна банка за финансиране, тъй като се опитва да се възстанови от скандалите, които подкопаха доверието на инвеститорите и клиентите.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард приветства "бързите действия" на швейцарските власти, след като те обявиха сделката за придобиване на закъсалия кредитор Credit Suisse от UBS.

"Приветствам бързите действия и решенията, взети от швейцарските власти. Те са от съществено значение за възстановяването на нормалните пазарни условия и осигуряването на финансова стабилност. Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции", коментира Лагард, цитирана от АФП, предаде БГНЕС.

ОЩЕ по темата: В САЩ акционери съдят Credit Suisse за измама

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички