Акциите на Credit Suisse откриха сесията със спад, докато европейските пазари са в зелено


Акциите на Credit Suisse откриха сесията със спад, докато европейските пазари са в зелено
Снимка: Getty Images

2104

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с 5% в началото на борсовата търговия в петък, след като предходната сесия поскъпнаха силно след съобщението на затруднения кредитор, че ще заеме до 50 млрд. швейцарски франка (54 млрд. долара) от Швейцарската централна банка. Европейските пазари пък се повишиха днес малко след началото на търговията, след като Credit Suisse и First Republic Bank получиха финансова помощ, която да предотврати криза в банковия сектор, предаде CNBC.

Лондонският FTSE 100 нарасна с 71,34 точки или 0,96% до 7481.37 пункта. Във Франкфурт DAX се повиши 104 точки или 0,69% или 15 071,1 пункта. Парижкият CAC 40 добави 38,18 точки или 0,54% или 7063,9 пункта. Паневропейският Stoxx 600 нарасна 0,8%.

Намесата на швейцарските власти, които също потвърдиха, че Credit Suisse отговаря на капиталовите и ликвидните изисквания, наложени на „системно важните банки“, изстреляха акциите с над 18% в четвъртък, след като в сряда затвориха на рекордно дъно. След затишието: Нов срив на акциите на Credit Suisse върна притесненията в банковия сектор

Сривът настъпи, след като главният инвеститор Saudi National Bank разкри, че няма да влага в банката повече парични средства заради регулаторни изисквания, което задълбочи низходящия ход в цената на акциите на Credit Suisse, започнал със забавянето на годишните резултати заради притеснения във финансовата отчетност.

В четвъртък Credit Suisse избегна срива в доверието на инвеститорите, след като получи кредитна линия от 50 млрд. франка. Това стана, след като швейцарският кредитор се обърна към властите с молба за публична подкрепа след безпрецедентния срив на акциите. Притеснението на инвеститорите след фалита на Silicon Valley Bank и коментарите на най-големия акционер в Credit Suisse, че няма да инвестира повече в банката, бяха достатъчни да предизвикат дълбоки разпродажби в сряда. В четвъртък започнаха спекулации, че местният голям конкурент UBS може да придобие изпадналия в криза кредитор. Европейските борси се повишиха, след обявяването на заема за Credit Suisse

Банката е в процес на мащабно стратегическо преструктуриране с цел стабилизиране и възстановяване на рентабилността след редица загуби и скандали. Преструктурирането включва отделянето на инвестиционното банкиране в базираната в САЩ CS First Boston, рязък спад в експозицията към рисково претеглени активи и увеличаване на капитала с 4,2 млрд. долара, финансирано отчасти от 9,9% дял, придобит от саудитците.

Капиталовите пазари обаче реагираха скептично. Credit Suisse отбеляза значителен отлив на управлявани активи, докато суаповете за кредитно неизпълнение, застраховащи притежателите на облигации срещу фалит на дадена компания, нараснаха до нови рекордни стойности тази седмица.

Както UBS, така и Credit Suisse разглеждат поглъщането като крайна мярка, предвид значителните пречки и припокриване на подобни сделки, твърдят източници пред Bloomberg. Правителството и кредиторите разглеждат цял набор от сценарии и предстои да се разбере какви допълнителни стъпки ще бъдат предприети освен предпазната мярка за осигуряване на ликвидност.

По-рано през деня анализаторите на JPMorgan Chase & Co., ръководени от Киан Абухосейн, заявиха, че проблемите на Credit Suisse може ще завършат с нейното поглъщане, вероятно от UBS. Свързването с по-големия ѝ конкурент също е един от вариантите, обсъждани в разговорите между Credit Suisse и швейцарските власти наскоро, заявиха запознати по-рано тази седмица.

Анализаторите от Keefe, Bruyette & Woods заявиха след сключването на предпазния механизъм за ликвидност, че новите мерки печелят време на банката, но разпадането ѝ е най-вероятното решение. От Morningstar също заявиха, че разпадането на банката е алтернатива на провеждането на още едно увеличение на капитала, след като в края на 2022 г. тя набра около 4 млрд. долара от инвеститори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Credit Suisse с проблеми в съда в САЩ

Швeйцapcĸaтa национална бaнĸa щe пoмoгнe нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе с милиарди

Ръководители на First Republic Bank са продали нейни акции още преди месеци

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички