След подкрепата на Швейцарската национална банка: Европейските борси тръгнаха нагоре


След подкрепата на Швейцарската национална банка: Европейските борси тръгнаха нагоре
Снимка: Getty Images

2676

Европейските пазари на акции стартираха търговията в четвъртък с добри повишения след новината, че Швейцарската централна банка ще подкрепи Credit Suisse чрез подсигуряване на ликвидност в размер до 50 млрд. швейцарски франка (около 54 млрд. долара), което води до успокояване на инвеститорите, които са притеснени от текущата криза в банковия сектор. Швeйцapcĸaтa национална бaнĸa щe пoмoгнe нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе с милиарди

Общият европейски фондов индекс Stoxx 600 се покачва след началото на търговията в четвъртък с 1,2%, немският DAX 30 – с 1,22%, френският CAC 40 – с 1,18%, италианският FTSE MIB – с 1,55%, испанският Ibex-35 – с 1,38%, британският FTSE100 – с около 1%, а швейцарският водещ индекс – с 0,9%.

Акциите на Credite Suisse пък скочиха с близо 28% към 2,17 франка за акция, отделяйки се рязко от вчерашното рекордно дъно около 1,55 франка, след като банката си осигури финансова подкрепа от Швейцарската национална банка. След затишието: Нов срив на акциите на Credit Suisse върна притесненията в банковия сектор

Европейският банков индекс STOXX Europe 600 Banks нараства в началото на търговията с 2,3%.

Поскъпват и акциите в целия европейски банков сектор, като тези на немските Deutsche Bank и Commerzbank нараства в началото на днешната сесия съответно с 2,4% и с 3,1%, на френските Credit Agricole и Societe Generale с около 1,5%, а на швейцарската UBS Group – с 4,5%.

Независимо от този старт на европейските борси, търговията е предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на днешното решение на ЕЦБ за лихвите в еврозоната.

Преди началото на глобалната банкова криза, започнала в края на миналата седмица след фалита на американската банка SVB, очакванията бяха на днешното заседание ЕЦБ да потвърди многократно обявяваното намерение на централната банка да повиши основните лихви в еврозоната с нови 50 базисни пункта. Но след като фондовите борси бяха разклатени през последни дни, участниците на паричните пазари смятат за все по-вероятно повишението на лихвите с 25 б. п.

ЕЦБ е изправена пред дилема между настоящото сериозно напрежение в банковия сектор и все още високата инфлация, като постигането на баланс ще бъде много трудна задача.

Ново голямо увеличение на лихвените проценти (с 0,5%), дори и оправдано от икономическите условия, може да породи страхове, че още банки могат да пострадат. По-слабо повишение (с 0,25%) или запазване на лихвите обаче може да засили страховете, че „нещо много голямо не е наред“, предава Reuters.

Според анализатори, всяко решение на ЕЦБ, извън обещаното преди време вдигане на лихвите с 50 б. п., може да се отрази негативно върху доверието към централната банка. Малко преди заседанието на ЕЦБ търговците оценяват увеличение на лихвите с 25 б. п. с вероятност от 40%, докато вероятността за повишение с 50 б. п. се оценява на около 60%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След фалита на SVB: Финансовите акции по света изтриха милиарди долари

Пред колапс: Сринаха се акциите и на трета банка в САЩ

Големи инвестиционни фондове проявяват интерес към активите на SVB

Започва официално проучване защо SVB фалира

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички