Историята: Как Credit Suisse се развиваше в продължение на 167 години?


Историята: Как Credit Suisse се развиваше в продължение на 167 години?
Снимка: Getty Images

5003

Застрашената швейцарска банка Credit Suisse ще получи подкрепа от Швейцарската национална банка в размер от 50 млрд. франка (54 млрд. долара), за да подсили ликвидността и да успокои инвеститорите и в опит разпространението на тръгналата от САЩ банкова криза да бъде ограничено. Швeйцapcĸaтa национална бaнĸa щe пoмoгнe нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе с милиарди

Базираната в Цюрих банка, която има дълбоки корени в швейцарската и световната икономика, е в процес на преструктуриране, за да се възстанови след серия скандали, загуби и промени в управлението.

Ето как се развива Credit Suisse в продължение на своята 167-годишна история, обобщава Reuters.

1856 г. – Политикът и бизнесмен Алфред Ешер основава Schweizerische Kreditanstalt – SKA, за да финансира разширяването на железопътната мрежа в страната и да подкрепи индустриализацията на Швейцария.

1870 г. – SKA отваря първото си задгранично представителство в Ню Йорк.

1876 г. – Банката се мести в нов централен офис на „Парадеплац“ в Цюрих. Първият ѝ клон извън Цюрих е открит в Базел близо 30 години по-късно.

1934 г. – В Ню Йорк е основана инвестиционната банка First Boston, която половин век по-късно ще бъде придобита от Credit Suisse.

1939 г. – SKA създава Швейцарско-американска корпорация с фокус върху застрахователния и инвестиционния бизнес.

1962 г. – SKA придобива White, Weld and Co в Цюрих от американската инвестиционна банка White Weld и я преименува на Clariden Finanz.

1964 г. – SKA получава пълен лиценз за банкова дейност в Ню Йорк.

1977 г. – Скандал с пране на пари, известен като аферата „Киасо“, причинява сериозна загуба на банката и води до преструктурирането ѝ в международна финансова група.

1982 г. – SKA става първата швейцарска банка с място на Нюйоркската борса чрез подразделението ѝ SASI. Основана е CS Holding, за да отговаря за промишлените компании.

1988 г. – CS Holding купува 45% от First Boston като част от спасителна сделка и го преименува на CS First Boston. Двете банки се групират десетилетие по-рано, за да оперират съвместно на Лондонската борса.

1989 г. – CS Holding става компания майка на SKA.

1990 г. – Групата взема контролния пакет на американската инвестиционна банка CS First Boston и купува швейцарската частна банка Bank Leu.

1993 г. – Банката купува Volksbank, 4-ата най-голяма банка в Швейцария, а година по-късно придобива и Neue Aargauer Bank.

1997 г. - Вследствие на предприета реорганизация CS Holding става Credit Suisse Group, а от името ѝ отпада SKA. Банката придобива застрахователя Winterthur, който е неин стратегически партньор.

1999 г. - Групата придобива бизнеса за управление на активи на Warburg, Pincus & Co, а година по-късно и компанията от Wall Street Donaldson, Lufkin & Jenrette.

2002 г. - При реорганизацията на групата са създадени две компании – Credit Suisse Financial Services и Credit Suisse First Boston, а 2 години по-късно е отделена и Winterthur,

2005 г. - Credit Suisse Financial Services и Credit Suisse First Boston се сливат и вторият бранд отпада.

2006 г. – Winterthur е продаден на френския застраховател AXA.

2007 г. - Групата обединява 4 звена за частно банкиране и търговия с ценни книжа в Clariden Leu.

2007-2008 г. – Банката оцелява по време на глобалната финансова криза, без да ѝ се наложи да бъде подкрепена от държавата, за разлика от конкурента си UBS.

2012 г. – Групата поглъща Clariden Leu и обединява звената за частно банкиране и управление на активи в едно подразделение.

2013 г. - Купен е бизнесът за управление на активи на Morgan Stanley в Европа, Близкия изток и Африка.

2015 г. – Под ръководството на главния изпълнителен директор Тиджан Тиам групата се разделя на 3 звена за управление на активи, поддържани от две подразделения за инвестиционно банкиране.

2020 г. – През февруари избухва скандал, свързан с тайно наблюдение, което води от напускането на Тиам. През март фалира американският инвестиционен фонд Archegos и нанася щети на Credit Suisse за 5,5 млрд. долара. Същия месец на банката са налага да замрази други 10 млрд. долара, свързани с фондове на фалиралата британска финансова компания Greensill Capital, продадени на клиенти като нискорискови продукти. Credit Suisse ще плати глоба от 5,28 млрд. долара на САЩ

2021 г. – Антонио Орта-Осорио подава оставка като президент на групата по-малко от 9 месеца, след като е избран на поста заради нарушаване на COVID ограничения и е наследен от Алекс Леман.

Юли 2022 г. – Експертът по преструктуриране Улрих Кьорнер е избран за главен изпълнителен директор на мястото на Томас Готщайн и започва стратегически преглед на банката.

Октомври 2022 г. - Обявен е план за префокусиране на групата към банкиране за богатите, включващ повишаване на капитала с 4 млрд. швейцарски франка, съкращаване на 9000 служители до края на 2025 г. и отделяне на инвестиционното банкиране в CS First Boston. Саудитската национална банка купува 9,9% от активите на банката.

Март 2023 г. - Годишният доклад на Credit Suisse признава наличието на „съществени слабости“ във вътрешния контрол върху финансовото отчитане и стабилизиране на отлива на клиенти, но не и „обръщане на тенденцията“. Акциите на банката падат с 30%, след като СНБ обявява, че няма да увеличи дела си в Credit Suisse заради регулаторни проблеми. Швейцарската национална банка спасява банката с финансова подкрепа от 50 млрд. франка, за да спре разрастването на банковата криза. Швейцарските власти обявяват, че Credit Suisse отговаря на „всички капиталови и ликвидни изисквания, наложени на системно важните банки“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Акциите на Credit Suisse пак тръгнаха надолу, европейските пазари се повишиха

Credit Suisse с проблеми в съда в САЩ

Европейските борси се повишиха, след обявяването на заема за Credit Suisse

След затишието: Нов срив на акциите на Credit Suisse върна притесненията в банковия сектор

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички