Румъния дава 100 милиона евро държавна помощ за модерния завод на Nokian Tyres


Румъния дава 100 милиона евро държавна помощ за модерния завод на Nokian Tyres
Снимка: Nokian Tyres

4899

Румъния ще отпусне държавна помощ от 99,55 милиона евро на финландската Nokian Tyres за изграждането на модерния ѝ завод за автомобилни гуми в град Орадя. За да се осъществи, държавната помощ трябва да получи одобрение от Европейската комисия, съобщават от румънското правителство, цитирани от SeeNews.

Помощта от близо 100 милиона евро ще финансира разходите, свързани с изграждането на завода за гуми, и ще бъде изплатена в размките на 5 години, между 2023-а и 2027 година. Инвестицията във фабриката е на обща стойност от 642,4 милиона евро, от които 611 милиона евро представляват допустими разходи.

Nokian Tyres

Предприятието ще може да произвежда 6 милиона гуми годишно, като голяма част от производствените процеси ще бъдат автоматизирани. Фабриката ще разкрие около 500 нови работни места и според Nokian Tyres ще бъде "производствено съоръжение от световна класа". Румънската фабрика е ключов елемент от стратегията на компанията за развитие на производството ѝ в Европа. Това ще бъде първата фабрика за гуми с нулеви емисии на въглероден диоксид.

През ноември Nokian Tyres обяви, че ще построи модерен завод за автомобилни гуми в Румъния на стойност около 650 милиона евро, за да гарантира доставките на продуктите си след напускането на Русия. Същият месец финландската компания регистрира и румънското си подразделение. Завод от световна класа: Nokian Tyres строи фабрика за 650 милиона евро в Румъния

Основана преди повече от 3 десетилетия, Nokian Tyres произвежда гуми за автомобили, камиони, автобуси и тежкотоварна техника. В момента компанията управлява фабрики във Финландия и САЩ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

От Nokian Tyres си поставят за цел да достигнат 2 милиарда евро нетни продажби

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички