Завод от световна класа: Nokian Tyres строи фабрика за 650 милиона евро в Румъния


Завод от световна класа: Nokian Tyres строи фабрика за 650 милиона евро в Румъния
Снимка: Nokian Tyres

13986

Финландската компания Nokian Tyres ще построи модерен завод за автомобилни гуми в Румъния. Фабриката ще бъде специализирана в производство на гуми за леки автомобили, а в изграждането и оборудването ѝ ще бъдат вложени 650 милиона евро. Предприятието е част от плановете на финландската компания за осигуряване на необходимия производствен капацитет след напускането на Русия.

Новата фабрика ще бъде разположена в северозападния град Орадя, близо до границата с Унгария, и ще може да произвежда 6 милиона гуми годишно, като капацитетът ѝ може да бъде увеличен в бъдеще, съобщават от Nokian Tyres. От Nokian Tyres си поставят за цел да достигнат 2 милиарда евро нетни продажби

Румънският завод ще се концентрира върху производството на гуми за пътнически автомобили и всъдеходи (SUV) с по-голям размер на джантата, които ще се продават предимно в Централна Европа. Предприятието ще разкрие около 500 нови работни места. В него ще се помещава и разпределителна база за съхранение и дистрибуция на гуми. SUV автомобилите изискват повече от гумите в сравнение с леките коли

Строителните дейности трябва да започнат в началото на следващата година, а първите гуми се очаква да бъдат произведени през втората половина на 2024 г. Според плановете търговското производство ще стартира през 2025 г. Спокойствие по зимните пътища с първокласните гуми Nokian Tyres

Сбогом Русия, здравей Румъния

"Тази инвестиция е важно стратегическо решение, позволяващо нашия бъдещ растеж. Производствено съоръжение от световна класа в Европа е ключова стъпка за получаване на допълнителен капацитет и създаване на балансирана производствена платформа, тъй като започваме изграждането на новите Nokian Tyres без Русия", казва президентът и главен изпълнителен директор на Nokian Tyres Юка Мойсио.

През октомври компанията подписа споразумение за продажба на руския си бизнес на местната петролна компания Tatneft за 400 милиона евро, след като през лятото реши да напусне страната заради войната в Украйна и последвалото затягане на санкциите. Русия беше един от най-важните производствени центрове на Nokian Tyres - там тя произвеждаше 80% от гумите си за леки автомобили. Финландската компания работи в страната от 2005 г. и притежава активи за няколкостотин милиона евро.

За да осигури доставките на своите продукти, Nokian Tyres реши по-рано тази година да ускори плановете си за изграждане на нов производствен капацитет в Европа, а румънската фабрика е ключов елемент от тези планове, посочват от дружеството.

Финландската компания се е спряла на румънския град измежду над 40 локации заради наличието на квалифицирани работници, логистичните предимства и стабилната бизнес среда. "Орадя е най-добрият избор за нашата нова фабрика. Местоположението на обекта в Румъния подкрепя тази цел, тъй като можем да използваме зелена енергия, произведена в близост до обекта", посочва Адриан Качмарчик, старши вицепрезидент на Nokian Tyres за доставките. Според компанията това ще бъде първата фабрика за гуми с нулеви емисии на въглероден диоксид.

Румъния е привлекателна за големи инвеститори

Румънският премиер Николае Чука приветства сериозната инвестиция и припомни срещата с компанията, на която е представил възможностите за чуждите инвеститори в страната. "Румъния може да бъде привлекателна дестинация за големи инвеститори, особено в този период на силни международни икономически конвулсии", изтъкна Чука в публикация във Facebook.

"При окончателното решение на инвеститора бяха важни висококвалифицираната работна ръка, логистичните предимства на района, но също и стабилността на бизнес средата и предвидимият фискален режим, цели, върху които правителството, което ръководя, работи от първия ден. През септември представих на представителите на компанията конкурентните предимства на Румъния и възможностите, които чуждестранните инвеститори имат тук, особено тези, които искат да преместят индустриални производствени центрове", обяснява премиерът.

По думите му румънското правителство е отворено за инвестиции, както чрез безпрецедентен национален бюджет, отпуснат за такива цели, така и чрез подкрепа и насърчаване на решения за развитие на нов бизнес в Румъния.

Основана през 1988 г. в град Нокия, Финландия, Nokian Tyres произвежда гуми за автомобили, камиони, автобуси и тежкотоварна техника. През 2021 г. оборотът на компанията е приблизително 1,7 милиарда евро, а в нея работят около 4900 души. В момента Nokian Tyres има фабрики във Финландия и САЩ. Nokian Tyres отпразнува откриването на новата си фабрика в САЩ (СНИМКИ)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Шофьорите могат да удвоят живота на гумите си с лесен трик

Continental инвестира нови 150 милиона евро в Румъния

Continental инвестира 300 млн. евро в Румъния

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички