"Руският цар" на Солун купи и пристанището


"Руският цар" на Солун купи и пристанището
Снимка: Getty Images

8316

Пристанището в Солун вече е собственост на бившия депутат от руската Дума – Иван Савидис. "Руският цар на Солун купи пристанището", коментират гръцките медии сделката за порта.

Компанията на Иван Савидис придоби контролния пакет акции на пристанище Солун след като закупи дела на оттеглилата се германска фирма. Цена на сделката не се съобщава, предаде БНР.

Приватизацията на пристанище Солун фокусира интереса на гиганти в сектора, след като Гърция реши да предостави порта на международна компания с гръцко участие. Имаше заявен интерес и от руски компании, които в последствие се оттеглиха.

Очаква се само разрешение от Комисията по конкуренцията, за да стане Иван Савидис основен собственик на пристанище Солун, което след Пирея е най-печелившият гръцки порт.

Савидис е руски олигарх от гръцки произход, роден в Грузия, който е сред най-мощните инвеститори в Северна Гърция, бивш депутат в руската Дума, близък с президента Владимир Путин.

Той развива разнообразни бизнеси – от футболния клуб ПАОК до медии и производството на цигари и захар. Савидис притежава и най-известният луксозен хотел в Солун – "Македония палас" – една от забележителностите на града. 

За да постъпиш на работа в негова компания, е необходимо не само да имаш перфектно образование, но и да владееш руски език, твърдят негови сътрудници.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички