Смайващо откритие: Огромни залежи на редки суровини в Норвегия


Смайващо откритие: Огромни залежи на редки суровини в Норвегия
Снимка: iStock

24281

Това е едно от най-вълнуващите открития в Европа: в Норвегия бяха открити гигантски залежи на редки суровини. Те биха могли да увеличат независимостта на ЕС от Китай и Русия, пише Deutsche Welle.

Швейцарецът Михаел Вурмзер е банкер, инвеститор и стратегически съветник. Преди години се запознава с нови бизнес партньори от Норвегия. Те му предлагат да закупи 5 лиценза за многообещаващи фосфатни залежи в Норвегия, които вече са привлекли вниманието на норвежките университети и на Норвежката геоложка служба.

Вурмзер се съгласява. След време се оказва, че това е едно от най-вълнуващите открития в Европа, привлякло интереса на ЕС и Китай. От фирмата на швейцарския инвеститор твърдят днес, че са открили най-голямото находище от този тип. Става дума за най-малко 70-80 млрд. тона руда, богата на ценни вещества.

Фосфат, ванадий и титан

През 2018 г. Вурмзер и неговите партньори основават фирмата Norge Mining и започват проучвания на почвата в Далане, в слабо населената югозападна част на Норвегия. Наред с фосфатите са открити още два важни минерала – ванадий и титан. Ванадият е смятан за "суровината на бъдещето" – той се използва за производството на акумулаторни батерии с голям  капацитет.

Ванадиевите батерии са смятани за далеч по-добри от широкоразпространените литиево-йонни батерии, защото се зареждат пъти по-бързо, а и подлежат на рециклиране. Титанът пък играе важна роля в стоманодобивната промишленост, докато фосфатите са неотменими при производството на торове.

Първоначално се предполага, че залежите достигат 300-400 метра дълбочина, но чрез направените измервания се установява, че минерализирането на рудните скали е достигнало до дълбочина от най-малко 2200 метра. Михаел Вурмзер дори се надява, че е двойно повече – 4500 метра.

Титанът е красив и рядък минерал

"Не сме очаквали, че мащабите на залежите са толкова гигантски", казва Вурмзер пред Deutsche Welle. Междувременно Norge Mining притежава 46 лиценза за разработката на участък с площ от 420 кв. км – приблизително 4 пъти по-голям от Париж. През 2012 г. Норвежката геоложка служба оценява стойността на залежите на около 30 млрд. евро – но тогава преценките ѝ се базират само на находищата с дълбочина 100 метра.

Според последните сондажи, става дума за между 70 и 80 млрд. тона фосфатна руда. Това са най-големите залежи на фосфати в света – повече, отколкото в Мароко с около 50 млрд. тона и Китай с около 3 млрд. тона, обясняват от Norge Mining. И това дори не са точни сметки, защото изчисленията са правени само въз основа на 1500 метра дълбочина, обяснява Вурмзер. Към тях се добавят и 4,5 млрд. тона ванадий, а за титана още няма точни преценки. Независими лаборатории са установили свръхвисока концентрация на ценни суровини в рудата.

Европа може да се възползва

Норвежките открития привлякоха и интереса на ЕС: фосфатите, ванадият и титанът са в списъка на т.нар. "критични суровини", който ЕК води от 2011 г. насам. Той включва 30 редки вещества и минерали, определени като важни за европейската икономическа и екологична политика, които обаче предимно трябва да се внасят.

До момента трите споменати суровини са се внасяли в ЕС от Китай (60%), Русия (20%) и останалото от Казахстан, Мароко и други африкански държави. А потребностите ще растат: само при ванадия с 58% до 2030 г.

Norge Mining засега се въздържа да посочи каква част от потребностите на ЕС може да покрие – твърде рано е, подготовката за добива все още тече и поглъща по един милион евро месечно, най-вече за сондажите, казва Вурмзер. Самият добив ще започне най-рано след 5 години.

И Осло осъзнава важността на проекта. Междувременно норвежкото правителство дори е планирало промяна в трасето на една магистрала, която минава през находището. Допълнителните разходи за това възлизат на около 330 млн. евро.

Но от гледна точка на очакваните печалби това е сравнително малка сума, отбелязва Михаел Вурмзер. Той нарича находището в Далане "мултигенерационен проект" и казва, че там ще могат да се добиват стратегически важни минерали в продължение на над 100 години.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички