Uber продава бизнеса си с автономни коли за 4 млрд. долара


Uber продава бизнеса си с автономни коли за 4 млрд. долара
Снимка: Uber

2877

Uber продава своето подразделение за автономни автомобили Uber Advanced Technologies Group (ATG) на стартъпа Aurora,  като продажбата има за цел да помогне на компанията за споделени пътувания да постигне рентабилност, предаде Reuters.

Сделката, която ще е изцяло в акции, оценява ATG на 4 млрд. долара според източници. Това бележи голям спад в оценката на подразделението, което събра 1 млрд. долара от консорциум от инвеститори, включително Toyota и SoftBank, при оценка от 7.25 млрд. долара през миналата година.

Uber също ще инвестира 400 млн. долара в подкрепяната от Amazon Aurora и ще притежава 26% в оценената на 10 млрд. долара компания.

Aurora, която разработва самоуправляващи се камиони, автомобили и други превозни средства, ще си сътрудничи с Uber за разширяването на своята мрежа за придвижване и доставка на храни и хора. Uber също работи по изграждането на своя платформа за логистика на товари, но в момента не работи със собствени камиони.

Uber заяви, че продължава да се интересува от сектора, като планира да си сътрудничи с Aurora за използването на автономни превозни средства в мрежата си.

"Малко технологии обещават да подобрят живота на хората с безопасен, достъпен и екологичен транспорт, както самоуправляващите се превозни средства", каза Дара Хосровшахи, изпълнителен директор на Uber. "Обединяването на силите с Aurora, които вече са на челна позиция, ще ни помогне да изпълним това обещание още по-бързо."

Разработването на технологиите за коли без шофьори беше ключов приоритет, когато основателят и бивш главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик ръководеше фирмата, като това се считаше за начин за намаляване на разходите.

Но програмата се забави, след като един от автомобилите ѝ бе замесен в смъртоносна катастрофа в Аризона, въпреки че властите обвиниха човешката грешка за произшествието и отказаха да повдигнат наказателни обвинения срещу компанията.

Компанията също така бе замесена в дълги съдебни битки по обвинения в кражба на технологии. Хосровшахи, който замени Каланик като шеф на Uber през 2017 г., пренасочи фирмата към таксиметрови услуги и доставка на храна и настоява компанията да стане печеливша. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2021 г.

Aurora, водена от ветерани от усилията за безпилотни автомобили на Google и Uber, казва, че преди това е получила "значителна инвестиция" от Amazon, за която е известно, че проучва възможността за превозни средства без шофьор. Южнокорейският производител на автомобили Hyundai също подкрепя компанията.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички