Възобновяват строежа на АМ Хемус и Видин-Ботевград след сделка за 130 млн. лв.


Възобновяват строежа на АМ Хемус и Видин-Ботевград след сделка за 130 млн. лв.
Снимка: Община Ловеч

7713

Всички фирми, които строят по магистрала "Хемус" и пътя Видин – Ботевград от днес възстановяват ускорения темп работа и закъснение по тези обекти няма да има, това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов на блиц контрола в парламента. Строят пътя Мездра-Ботевград с държавен заем от 200 млн. лв.

По думите му с браншовата камара на пътностроителните фирми са постигнали споразумение да "разплетат" казуса с инхаус поръчките и да разплатят натрупаните задължения – около 130 млн. лева и по "Хемус", и по Видин – Ботевград, което се очаква да стане през юли. "Очакваното от наша страна и с актуализацията на бюджета е едновременно през юли да се направи разплащане на дължимото", допълни министърът.

Той напомни, че скоростният път между Видин и Ботевград ще се свърже с АМ "Хемус" и оттам със София и останалата част на България. Караджов посочи, че има няколко участъка по Закона за обществените поръчки. За тях основният проблем е свързан с "административни и бюрократични процедури", които са изискване на закона. Ремонтите по "Хемус" продължават и през лятото

"За първия участък от Видин в посока Монтана се чакат две решения на общината във Видин заради промяна на нивото, на което ще стъпи пътят. За обекта е издаден акт за спиране на строежа и фирмата реално не е в забавяне", уточни Караджов. По думите му трудностите на фирмата са основно заради повишаването на цените на строителните материали, защото договорът е сключен без аванс и първото плащане се дължи на Акт 15. "Нормално е да има затруднение, но формален повод за забавяне няма, защото общината още не е издала промените в Подробния устройствен план", посочи министърът. Големи фирми вземат 1,2 млрд. лв. за най-сложната част от АМ "Струма"

По думите му за следващия участък, който се изпълнява по инхаус, строителните работи са ускорени и 90% от работата ще завърши тази година. "Това зависи от това как ще бъде заобиколена една археологическа находка", обясни министърът.

"В останалите части, където има инхаус възлагане, е намерен подход, който още не е конкретен вариант за решаване на проблема с инхаус възлагането", заяви министърът и допълни, че това предложение за решение скоро ще бъде внесено за обсъждане в НС. Протестираща, че няма пари строителна фирма, взела над 95 млн. лева аванс 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Милиарди левове са раздадени без обществени поръчки

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички