Без мотиви и без конкурс: Служебното правителство уволни и шефовете на АЕЦ Козлодуй


Без мотиви и без конкурс: Служебното правителство уволни и шефовете на АЕЦ Козлодуй
Снимка: АЕЦ Козлодуй

19234

Без мотиви и без конкурс служебният кабинет на Румен Радев е решил да смени ръководството на едно от най-ключовите дружества в държавата - АЕЦ "Козлодуй", пише "Капитал".

Рокадата е поредната от дългата серия подобни на кабинета на Гълъб Донев, като в конкретния случай се махат директорите на най-печелившото дружество в страната - с отчетена печалба от 1,7 млрд. лв. към полугодието, и около което в последните месеци не е имало спорни моменти, както например беше при "Булгаргаз". Което прави и назначенията много съмнителни.

В случая, с решение от 23 август на Българския енергиен холдинг, чийто принципал е министърът на енергетиката (в момента Росен Христов), са отстранени изпълнителният директор Наско Михов и неговия заместник Александър Николов.

Те бяха назначени още по времето на ГЕРБ и нито предишните две служебни правителства, нито това на Кирил Петкова предприе стъпки за смяна. По закон рокади са възможни само след провеждането на конкурс, но кабинета на Гълъб Донев вече много пъти показа, че няма намерение да спазва това правило. Александър Николов е новият зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй"

Така, формално до провеждането на конкурс, са назначени двама нови членове на борда на директорите на ядрената централа. Това са Георги Кирков и Андрей Красночаров.

По информация на "Капитал" президентът Румен Радев не е бил информиран за рокадите, а те са били продиктувани от зам.-министъра на енергетиката и доскорошен член на стратегическия съвет към президента Еленко Божков.

Вписването на промените е подадено в Търговския регистър и изчаква 3-дневния срок за обработка. Досегашните директори Михов и Николов обаче заявиха пред "Капитал", че ще обжалват освобождаването си.

Кои са новите шефове на АЕЦ Козлодуй

Досега Кирков беше зам.-кмет на община Козлодуй, но преди това е бил директор "Икономика и финанси" в ядрената централа, като е бил уволнен именно от Михов. Кирков е бил управител на "Интерприборсервиз" през 2016 г.

В това дружество акционери са АЕЦ "Козлодуй", Фонд за държавната собственост на Украйна, украинската фирма Черновецка корпорация електроавтоматика и руското дружество "АД Електромонтаж". На 15 юли тази година "Интерприборсервиз" е подало иск за обявяване в несъстоятелност заради дългове от над 500 000 лева.

Другото назначение - Андрей Александрович Красночаров, няма участие във фирми. Той е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ "Козлодуй". През 2016 г. той е участвал в мисия на руската "Атоменергоремонт" за техническа поддръжка на Московския център на ВАО АЭС (WANO).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Токът от нов реактор в АЕЦ Козлодуй ще е по-евтин от този в Белене

Уволниха Румен Спецов като шеф на НАП, Булгаргаз ли е причината?

Нови рокади: Смениха и председателя на АПИ

Смениха ръководството на Държавен фонд "Земеделие"

Рокадите продължават: Смениха ръководството на "Автомагистрали" ЕАД

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички