ДКК за директора на "Ел Би Булгарикум": Намалил е цените в деня на освобождаването си от поста


ДКК за директора на "Ел Би Булгарикум": Намалил е цените в деня на освобождаването си от поста
Снимка: "Ел Би Булгарикум"

4363

Николай Маринов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си. Това заяви изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров в ефира на bTV тази сутрин.. Изпълнителният директор на държавната млекопреработвателна компания Николай Маринов беше отстранен от поста си, след като намали цените във фирмените магазини. Новината беше съобщена от самия него отново в ефира на bTV вчера.

Директорът на ДКК съобщи още, че новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания е Владимир Русев, назначен още вчера с решение на Съвета на директорите на ДКК. Той уточни, че вече е започнала процедурата по вписването на новото ръководство в Търговския регистър.

„ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на „Ел Би Булгарикум“. В много кратки срокове, след като е назначен Николай Млад на тази длъжност се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение, за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на не съгласувани цени, от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн.“, обясни Венцислав Димитров.

Димитров подчерта, че Маринов не е отстранен заради закупуване на автомобилите.

В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов купува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена. Пред БТА Маринов заявява, че тези превозни средства са одобрени по бизнес програма, която се одобрява от ДКК, и сумата от 850 000 лева, която са одобрили, е за 3 превозни средства – млековоз и два камиона. „А ние за сума – по-малка от 850 000 лв., сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме реализирали икономия от над 160 000 лв., която ни позволява да купим допълнително два автомобила“, казва Маринов.

„Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин е с не доказан произход. Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини, сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Тук се буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен“, обясни Димитров.

От ДКК посочват, че малко след встъпването на Маринов в длъжност „Ел Би Булгарикум“ започва да купува суровина от новорегистрирана фирма (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена, посочват от ДКК. „Напротив, точно обратното е – цената е с около 8 ст. по-ниска от доставчиците, които са били досега“, казва Маринов.

Димитров заяви, че в момента върви проверка, но още не са предоставени документи. По думите му проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието.

От ДКК посочват, че дългогодишни работници от производствената база във Видин са подали сигнал в ДКК, че качеството на суровината е много занижено. Освен това според ДКК най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът ѝ на годност. По думите на Маринов обаче такова нещо няма. „Работи се по график, производствената база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съобразно графика“, коментира Маринов.

От ДКК заявяват, че при избора на изпълнителния директор са спазени всички публични процедури, но при сигнали за такива нередности ще се вземат категорични мерки.

Николай Маринов заяви, че ще заведе дело срещу ДКК.

„Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата“, заяви Маринов пред bTV. Според него е възможно причина за уволнението му да са били прекратените „порочни практики“ в дружеството, свързани с натиск от страна на ДКК и министъра на икономиката фирма да работи с конкретни доставчици на сурово мляко със „съмнително“ качество.

В понеделник Николай Маринов обяви, че държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини. Млеката поевтиняват с между 5 и 10%, а на кашкавала и сиренето – с над 30%, като Маринов призова и големите хипермаркети да последват примера им. Ниски цени: "Ел Би Булгарикум" сваля цените на продуктите си

Николай Маринов бе назначен на поста съвсем скоро – в началото на декември 2022 г.  

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Сиренето удари рекордна цена - по-евтино е да ядем месо

Саудитска Арабия иска да построи най-голямата млечна ферма в България

Двете най-големи млечни компании у нас се обединяват

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички