Президентът Радев назначи Илия Лингорски в ръководството на БНБ


Президентът Радев назначи Илия Лингорски в ръководството на БНБ
Снимка: БГНЕС

5625

Финансистът Илия Лингорски става член на Управителния съвет на Българската народна банка. Той е назначен с указ на президента Румен Радев от 15 април, който вече е обнародван в Държавен вестник. Лингорски ще встъпи в длъжност на 18 юни, заемайки мястото на Елица Николова, чийто 6-годишен мандат изтича ден по-рано.

Упpaвитeлният cъвeт нa БHБ сe състои oт 7 дyши – yпpaвитeл, тpимa пoдyпpaвитeли, които се избират от парламента и тpимa члeнoвe, номинирани от президента.

B мoмeнтa Лингopcĸи e глaвeн иĸoнoмиcт в Бългapcĸaтa бaнĸa зa paзвитиe (ББP), като зае този пост още при управлението на Стоян Мавродиев в банката. Въпреки че в ръководството ѝ бяха направени много промени, особено при мандата на Кирил Петков като служебен министър на икономиката, Лингорски запази поста си. Като представител на ББР е и във фонда към международната инициатива "Три морета". Вече няма заплати по 50 000 лева в Българска банка за развитие

С преминаването му в БНБ квотата на Румен Радев ще е изцяло попълнена, като от нея в борда на централната банка влизат бившият заместник-министър на финансите Людмила Елкова и професор Николай Неновски, който и преди е бил член на Управителния съвет и дори избран за подуправител, но с идването на ГЕРБ на власт решението бе ревизирано.

Миналата седмица Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ и така настоящият гуверньор Димитър Радев продължава да управлява банката. Освен на Радев, са изтекли мандатите на двама от тримата подуправители – Калин Христов, който ръководи управление "Емисионно" и Нина Стоянова – отговорна за управление "Банково".

Кой е Илия Лингорски?

Илия Лингорски е известен финансов експерт и бивш зам.-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 90-те години работи в международни институции като ЕБВР и ООН, впоследствие заема висши държавни длъжности по време на управлението на НДСВ.

Лингорски е завършил Химико-технологичния и металургичен университет в София, след което е специализирал бизнес администрация и управление в английския институт Hampstead Garden Suburb.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички