И Хърватия се включва в надпреварата за Volkswagen


И Хърватия се включва в надпреварата за Volkswagen
Снимка: Getty Images

3965

Хърватия също се включва в надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа, пише местният вестник "Вечерни лист", като се позовава на анонимен източник от хърватското министерство на икономиката.

Германците възнамеряваха да построят предприятието в близост до Измир в Турция, но замразиха проекта заради турска военна офанзива в Сирия. Общата стойност на инвестицията е 1,3 млрд. евро, като се очаква да разкрие 4000 работни места.

Хърватските власти ще се включат в нов кръг от преговори за фабриката, за която вече се състезават България, Сърбия и Румъния. Това стана ясно след срещата между хърватския министър на икономиката Дарко Хорват и германския му колега Петер Алтмайер, който пристигна в Загреб с голяма делегация.

Хорват обяви, че страната му е готова да реализира голяма инвестиция в автомобилната индустрия. Все още не е ясно какво ще предложи Хърватия, за да привлече огромен инвеститор като Volkswagen, и кое ще е мястото, където да бъде построена фабриката.

Хърватските власти обещават да осигурят цялата необходима инфраструктура, да предложат различни форми на директни и косвени стимули, като освобождаване от данък печалба (за период от 10 години), както и стимули за всяко новo работно място.

Загреб има апетити и към производството на батерии за електромобили и иска да се присъедини към Европейската асоциация за батерии. Целта на асоциацията е създаване на капацитет за масово производство на акумулаторни батерии в ЕС.

"Радвам се, че получихме подкрепата на самия министър Алтмайер, тъй като това е една от най-обещаващите индустрии в бъдеще и за която се подготвя финансов пакет от близо 5 млрд. евро на европейско ниво", заяви Хорват след срещата с германския си колега.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички