В Турция ще има 200 000 електромобила до 2022 г.


В Турция ще има 200 000 електромобила до 2022 г.
Снимка:

8975

Около 200 000 електромобили ще бъдат продадени в Турция през следващите 3 години, предвижда председателят на Zorlu Holding Energy Group Синан Ак. Движещата сила в този процес ще бъде разработваният турски електромобил, който се очаква да излезе на пазара през 2022 г., пише вестник Daily Sabah.

Електрическите превозни средства ще се увеличат бързо, ако държавата запази данъчните стимули.

Световните автомобилни гиганти започнаха бързо да пускат електрическите си модели на европейския пазар. "Тези модели ще дойдат и на турския пазар. Не можем да спрем това", посочва Ак. Той прави аналогия с тенденцията да се купуват дизелови автомобили, което сериозно е увеличило броя им в страната през последните 25 годин. Същото ще се случи и с електромобилите.

Производственият капацитет на батерии за електрически превозни средства, който преди 5 години е бил 30 000 мегавата, вече е 10 пъти по-голям. Това неизбежно ще се отрази и върху производството и продажбите на електрически превозни средства, а 2020 г. може да бъде преломна година за пазара на електромобили в света, твърди бизнесменът.

Той подчерта значението на броя на зарядните станции и времето за зареждане на батериите за разпространението на електромобилите. Тъй като 80% от зарядните устройства са монтирани в жилища и на работни места, са нужни сериозни допълнителни инвестиции в електрическата мрежа. По думите му електромобилите в Турция ще достигнат 2,2 млн. до 2030 г.

"За да се постигне допълнителен заряден капацитет от този мащаб, е необходима инвестиция от 3 млрд. долара за 10 години. 2 млрд. долара от тях се падат на компаниите за разпространение, докато около 1 млрд. долара ще бъдат осигурени от компаниите, инвестиращи в зарядни станции", посочва той.

В Европа са инсталирани станции за бързо зареждане с капацитет от 350 киловата на цена от 300 000 долара, с които времето за зареждане може да намалее до 15 минути. Тези станции могат да бъдат внедрени заедно с автомобилните компании в Турция, както в Европа.

Очаква се поддръжката и управлението на зарядните станции да създаде нов сектор. "Има 3 компании, включително и ние, на пазара на зарядни станции в Турция. Като Zorlu Energy Solutions (ZES) имаме 30% от настоящия пазарен дял. Ще се опитаме да увеличим пазарния си дял до 40% и да го задържим максимално", казва турският бизнесмен.

"Поддръжката и управлението на зарядните станции са много важни. Нашият приоритет са търговските центрове и летищата. Искаме да покрием и магистралите, тъй като все още никой не го е направил, но основната ни цел са домовете и бизнеса", разкрива той.

Зарядните станции на Zorlu Energy, работещи под марката ZES, в момента работят в 24 турски града. В момента компанията управлява над 100 подобни устройства, разположени най-вече в крайбрежните региони. Целта е броят им да достигне 1000 в дългосрочен план.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички