4 неща за парите, които трябва да научите преди 25 г.


4 неща за парите, които трябва да научите преди 25 г.
Снимка: iStock/Guliver

9102

Много млади хора допускат редица финансови грешки, за които след това плащат с години. Естествено, не можем да очакваме от един 20-годишен човек да има напълно развита финансова култура, но ако знае тези 4 неща за парите, то със сигурност ще бъде далеч по-успешен.

1. Започнете да спестявате по-рано

Знаем колко изкушаващи могат да бъдат първите години след университета, когато вече имате работа и изкарвате сами прехраната си. Искате да излизате, да се глезите и въобще „да живеете“. Но колкото по-рано започнете да спестявате малки суми, толкова по-безоблачно бъдеще ви чака. Лихвата, колкото и малка да е тя, може да помогне на парите ви да работят за вас. Дори да спестявате по 100 лева на месец, за 5 години ще успеете да съберете минимум 6000 лева, така че ако в един момент се окажете безработни, ще можете спокойно да се съсредоточите върху търсенето на нова работа.

2. Инвестирайте в допълнително здравно осигуряване

Не са много хората, които мислят за лоши сценарии, особено в здравословен план. Но в случай, че работите във фирма, която не осигурява добро покритие, определено си заслужава да изберете разширен план за допълнителни здравни услуги. Вноските са малки, а парите, които ще спестите в последствие, са доста, особено ако заложите на вариант със стоматологична грижа.

3. Въздържайте се от кредитни карти

Изкушаващо е да разполагате с неограничени средства в магазин за пазаруване, но повярвайте ни, ще си платите този лукс по-късно. Ако имате нужда от револвиращ кредит, вземете карта с опция за връщане на пари в брой и използвайте за покупки, които ще изплатите почти незабавно, за да не изпаднете в порочния кръг на дълговете и лихвите.

4. Образованието не винаги е синоним на успех

Ако не се справяте много добре във финансово отношение, може би си мислите, че още една магистратура, специализация или нещо подобно ще подобри положението ви. Придобиването на степен обаче не е задължително синоним на по-високо заплащане или по-хубава позиция. Вместо да инвестирате тези една-две години от живота си, помислете за онлайн курсове, които ще увеличат уменията ви за по-кратко време.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички