6 супер странни данъка в различни страни

6 супер странни данъка в различни страни
Източник: iStock/Guliver

Историята помни много необичайни данъци през отделните периоди, но дори и днес някои държави въвеждат специфично облагане поради различни причини. Даваме ви няколко примера.

Данък "пръчици"


Всяка година Китай произвежда 45 млрд. пръчици за еднократна употреба, с които да се хапват китайски ястия. За целта се унищожават 25 млн. дървета. Затова и страната въвела 5% данък върху еднократните дървени пръчици - целта е да се насърчат хората да ползват такива за многократна употреба. 

Данък "наднормено тегло"


Известният закон "Метабо" бе въведен в Япония преди години. Той задължава мъжете и жените между 40 и 75 години да ходят веднъж годишно да им измерват обиколката на талията. Ако размерът надхвърля 85 см за мъжете и 90 см за жените, трябва да платят допълнителен данък. Законодателите са наложи данъка с идеята да стимулират здравословния начин на живот, отслабването и борбата с диабета.

Данък "вредна храна"


И в Унгария се опитват да промотират здравословното хранене чрез данък. Там всякакви чипсове, бонбонки, енергийни напитки и т.н са с 20 цента по-скъпи.

Данък "изкуствен тен"


От 2010 г. всеки американец, който ходи на солариум, трябва да плати 10% такса за процедурата. По този начин властите се надяват да засилят борбата с рака на кожата.

Данък "кравешки газове"


Звучи абсурдно, но в Естония наистина има такъв. Целта му е да предотврати замърсяване на въздуха и парниковия ефект. Тъй като кравите изпускат много газове, замърсяващи въздуха, естонските животновъди с повече от 300 животни трябва да плащат този налог.

Данък "татуировки"


В американския щат Арканзас съществува 6% данък върху услугите за правене на татуировки и поставяне на пиърсинги. Въвеждането му се наложило, тъй като много хора ходели в нерегламентирани салони със съмнителна хигиена, което застрашавало здравето им. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.