Колко пари получават руските космонавти?

Колко пари получават руските космонавти?
Източник: Roscosmos

Основната заплата на руските космонавти е между 60 000 и 90 000 рубли (между 800 и 1200 евро), но те получават и сериозни допълнителни бонуси, разкрива руският вестник "Известия".

В момента екипът от космически изследователи наброява 25 души, всички те са служители на Центъра за научни изследвания на космоса "Юрий Гагарин".

Заплатите на руските космонавти се изчисляват в съответствие с "Наредбата за материалната подкрепа на астронавтите".

Позовавайки се на посочения документ, вестникът отбелязва, че заплатата на кандидат-космонавт е 60 900 рубли (837 евро), на космонавт - 63 800 (876 евро), а на инструктор - 88 450 рубли (1214 евро).

Те могат да получават и месечна помощ до 1/4 от заплатата, като и 13-а заплата. Освен това астронавтите имат право на допълнителни плащания за трудов стаж.

Заплатата се увеличава в съответствие с броя полети в космоса. След 3 или повече полета космонавтът и инструкторът могат да получават месечен бонус до 120%. На екипажите се изплаща и еднократна парична награда за всеки полет.

Държавната космическа агенция "Роскосмос" не посочва конкретни цифри, но твърди, че руските космонавти получават заплата, сравнима със заплатата на астронавтите от НАСА и други космически агенции.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.