Къде в Русия се пие най-много и къде - най-малко

Къде в Русия се пие най-много и къде - най-малко
Източник: iStock/Guliver

Руснаците са известни с любовта си към алкохола, но в някои части на тази огромна страна посягат доста по-често към чашката, отколкото в други.

Проектът „Трезвая Россия“ и Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК) изготвиха рейтинг по трезвеност на руските региони.

Оказва се, че най-трезви са в Чечня, а най-много посягат към „огнената вода“ в Чукотка.

Трезвеността се оценява по шест критерия: брой на умрелите от алкохолно отравяне; количеството болни с диагноза „алкохолизъм“; броят на престъпленията, извършени „на градус“; обемът продаден алкохол в региона; силата на антиалкохолното законодателство; нарушенията, свързано с незаконно производство на алкохол, предава БГНЕС.

В крайна сметка в зависимост от показателите по всеки от тези критерии се пишат „оценки“, като за разлика от положението в училище, колкото по-ниска е бележката, толкова по -добър си в класацията.

Сред петте водещи по трезвеност региона начело е Чечня с 12,78 точки, следват Ингушетия (12,82), Дагестан (14,18), Ставрополският край (23,61) и Кабардино-Балкария (26, 48).

Най-сериозно посягат към чашката в Чукотския автономен окръг (48,14). Магаданска област изостава с „няколко глътки“ (46,98), но е „по-добре“ от Ненецкия автономен окръг (46,85).

Севастопол, Москва и Санкт Петербург са някъде под „златната среда“ съответно на 17-то място (30,56), 19-то (31,1) и 26-то (32,22).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.