12 броя за 44 години: Кой е вестникът, който излиза веднъж на високосна година?


12 броя за 44 години: Кой е вестникът, който излиза веднъж на високосна година?
Снимка: iStock

2045

Единственият вестник в света – сатиричния La Bougie du Sapeur, който излиза веднъж на всеки 4 години, днес отново се появи по вестникарските павилиони във Франция с новото си издание.

Уникалността при този таблоид от 20 страници е, че се публикува само на 29 февруари, или веднъж на всяка високосна година. Първото му издание е през 1980 г., а тазгодишното е под брой 12.

Вестникът La Bougie du Sapeur (Сапьорската свещ) е замислен от група приятели, които искали „да се посмеят“ и излиза в тираж от 200 000 екземпляра, а цената му е 4,90 евро.

„След като първото издание беше разпродадено за 2 дни, продавачите на вестници искаха да получат още копия, Ние казахме, че няма проблем, но след 4 години!“, разказва редакторът Жан д'Инди.

„Весникът още се издава от няколко приятели. Срещаме се в бар за по питие и си подхвърляме идеи. Забавляваме се много и ако читателите също се забавляват, това е черешката на тортата“, посочва д'Инди .

Снимка: Facebook/La Bougie du Sapeur

Изданието се определя като антиполитически коректно, а оформлението на La Bougie е като обикновен вестник с раздели за политика, спорт, международни новини, изкуство, кръстословици и клюки за знаменитости.

Статиите обаче са под формата на хумористични коментари. Заглавието на тазгодишното издание „Всички ще бъдем интелигентни“ стои над статия за това как изкуственият интелект обезсмисля изпитите и интелектуалните постижения.

Втората основна история със заглавие „Какво трябва да знаят мъжете, преди да станат жени“ обяснява „предизвикателствата“, пред мъжете, които искат да сменят пола си.

„Това е френски хумор и не се превежда на други езици“, казва д'Инди. „Опитваме се да звучим глуповато, но не и злобни. Да се подиграваме, но без да бъдем жестоки“.

На международните страници има кратка статия, която напомня на французите кой е „най-забравимият“ от съвременните британски премиери – Лиз Тръс.

Снимка: Facebook/La Bougie du Sapeur

В спортния раздел редакторите препоръчват създаването на награда Уинстън Чърчил, която да се връчва на първия елиминиран участник в Олимпийските игри. Обосновката зад тази награда, според вестника е, че девизът на Чърчил е бил „Без спорт“.

La Bougie du Sapeur е кръстен на една от първите анимационни фигури във Франция – Le Sapeur Camembert – войник, който се появява в комични рисунки за живота в армията през 90-те години на XIX век.

Вестникът няма онлайн издание и може да бъде купен само от вестникарските павилиони.

„Надявам се да сме глътка чист въздух на всеки четири години. В днешно време хората трябва да могат да се смеят“, казва д'Инди.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Blue Monday: Защо 15 януари е най-депресиращият ден в годината?

Как да се справим със страха от понеделника?

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички