Blue Monday: Защо 15 януари е най-депресиращият ден в годината?


Blue Monday: Защо 15 януари е най-депресиращият ден в годината?
Снимка: iStock

3316

Лошото време, отминаването на празниците около Коледа и Нова година, както и нарушите новогодишни решения могат да повлияят негативно на психиката. Експерти определелят днешния 15 януари като най-депресиращия ден в годината.

Според психолозите няма доказателства в подкрепа на теорията за „Тъжния понеделник“, че третият понеделник на януари е най-мрачният ден в годината.

Въпреки че много хора изпитват сезонни ниски нива на мотивация в момента, те твърдят, че този етикет „банализира“ проблемите с психичното здраве.

Понятието „Тъжен понеделник“ е измислено от психолога д-р Клиф Арнол, който създава формула, която показва, че третият понеделник на януари е особено тежък.

„Тъжният понеделник“ възниква като маркетингова стратегия на Sky Travel през 2005 г. в опит да се продадат ваканции на потиснатите британци. Оттогава насам други фирми също се намесват, като го използват за извинение за рекламиране на технологии, продукти „Направи си сам“ и стоки за уелнес.

Снимка: iStock

Д-р Арнол създава „формула“, което включва фактори като време, задължения, заплата, новогодишни решения и ниски нива на мотивация.

Първоначалният резултат от 2005 г. беше 24 януари, но оттогава обикновено се изчислява третият понеделник на януари.

Формулата на д-р Арнол е развенчана като безсмислена, тъй като фактори като времето например, са променливи.

Според д-р Елена Турони, консултант-психолог и съосновател на The Chelsea Psychology Clinic дори концепцията за „Тъжния понеделник“ може да допринесе за вредни и погрешни разбирания за психичното здраве.

„Проблемите с психичното здраве нямат календар и предполагането, че има „най-депресиращ ден“ може да омаловажи сложността на тези проблеми“, казва тя.

По думите ѝ има основателни причини, заради които зимата може да влоши психичното здраве и е „прекалено опростено“ да се определя ден за най-депресиращ.

Снимка: iStock

Много хора страдат от т.нар. сезонно афективно разстройство (SAD) през зимата и това състояние не се свежда само до днешния ден. Смята се, че проблемът е свързан и с начина, по който тялото реагира на светлината.

„Знаем, че някои хора се борят с лошо настроение и тревожност през есента и зимата, когато климатът се променя и има по-малко светлина през целия ден. Това е известно като сезонно афективно разстройство (SAD) и не е ограничено само до един ден в годината“, отбелязва д-р Джон Ван Ниекерк.

Състоянието, известно още като зимна депресия, може да бъде свързано и с генетиката, тъй като е установено, че SAD се среща в някои семейства. За това състияние се смята, че засяга около 2 млн. души във Великобритания, или 3% от населението.

„За да се преборите със зимната депресия, която се характерозора с постоянно лошо настроение, раздразнителност, качване на тегло, е много важно да се излагате колкото е възможно повече на дневна светлина“, смята д-р Турони.

Освен това слънцето може да облекчи главоболието, напрежението и проблемите със съня, свързани с лошото настроение.

„Предвид все повечето хора, работещи от вкъщи, е още по-важно да излизат навън, дори и за кратка разходка през деня“, добави д-р Турони. По думите ѝ редовните упражнения също помагат за освобождаването на ендорфини и серотонин, като повишават настроението по естествен път.

Снимка: iStock

Депресията обаче може да се появи по всяко време на годината.

„Има значителна разлика между това да се чувствате потиснати и да страдате от психично заболяване като депресия. Хората могат да развият тези състояния по всяко време и могат да продължат седмици, месеци или дори години“, отбелязва д-р Ван Ниекерк.

Причините за депресията могат да варират, но могат да бъдат предизвикани от стрес, фамилна анамнеза за състоянието и самота. Симптомите също могат доста да се различават и да варират от чувство на отпадналост до физически признаци, като загуба на тегло, липса на енергия и безсъние.

Важно е човек да посети лекар, ако смята, че има депресия, тъй като тя може да бъде излекувана чрез промени в начина на живот, терапия или лекарства.

Източник: Daily Mail

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да се справим със страха от понеделника?

Ефективна работа без прегаряне. Възможно ли е?

Третият понеделник през януари е най-потискащият ден в годината

15 януари - най-депресиращият ден през годината

Повечето работници предпочитат 4-дневната работна седмица. При кои обаче тя няма да даде резултат?

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички