Повечето работници предпочитат 4-дневната работна седмица. При кои обаче тя няма да даде резултат?


Повечето работници предпочитат 4-дневната работна седмица. При кои обаче тя няма да даде резултат?
Снимка: iStock

2908

Ако винаги сте смятали, че може да сте по-щастливи с четиридневна работна седмица, то едва ли сте сами.

В изследване са предоставени 6 различни варианта и е зададен въпросът как те биха повлияли на тяхното благосъстояние на работа. 77% от анкетираните служители в САЩ са отговорили, че четиридневна, 40-часова работна седмица би имала положително въздействие, като според 46% би имало „изключително положителен“ ефект, а 31% смятат, че ще има „донякъде положителен“ ефект.

Това показва проучване, публикувано във вторник от Галъп, в партньорство с Bentley University. Над 3200 работещи американци са отговорили на въпросите за благосъстоянието сред близо 5500 души, участвали в по-обширното изследване, пише CNN. Или иначе казано, те са дали високи оценки за работа на стандартната 40-часова седмица, малко повече от 4 дни вместо 5.

Снимка: iStock

Въпреки че проучванията на експерименти с четиридневна работна седмица в САЩ и Европа имат като цяло положителни резултати по отношение на продуктивността и благоплучието на служителите, това не се отразява непременно положително за всички и във всяка ситуация. Както и при хибридната работа, е от значение това как са планирани вашите 4 дни, къде работите, както и индивидуалният ви начин на работа.

Миналата година Галъп установи, че сред над 12 000 служители на пълен работен ден, 84% са заявили, че работят 5 дни в седмицата, а 8%, че работят 4 дни седмично. Последните обаче не съобщават за по-високо ниво на благосъстояние от работилите 5 дни – и те съобщават за по-голямо прегаряне.

ОЩЕ: Ефективна работа без прегаряне. Възможно ли е?

„Причината за това вероятно е, че четиридневната работна седмица може да е от полза за някои служители и работни места, но може да има и негативно влияние в други ситуации. Други проучвания подкрепят това. Бърнаутът е синдром, свързан с работата. Ако хората са принудени да разпределят работата си в 4 дни, когато предпочитат 5 и ако имат нужда от повече време, за да го направят, това може да доведе до прегаряне“, обясни Джим Хартър, главен учен на Галъп за управление на работното място и благосъстояние.

Как са класирани останалите опции?

Снимка: iStock

По думите на Хартър влияние може да окаже и видът на работата, която имате. Тези, които винаги трябва да работят на място, могат да извлекат по-голяма полза от 4-дневна работна седмица, защото тя осигурява гъвкавост, какъвто те нямат сега. „Важно е да се отбележи, че в работните места, които могат да бъдат и дистанционни, има известна гъвкавост и тя може да създаде по-малка нужда от 4-дневна работна седмица“, посочва той.

Докато четиридневната работна седмица беше най-добрият избор в новоиздаденото проучване на Галъп, когато става дума за положително въздействие върху благополучието, други две опции не останаха по-назад. Анкетираните дадоха следващите най-високи оценки на работодателите, които предлагат определен брой платени дни за психично здраве (дни предназначени да помогнат за намаляване на стреса и прегарянето) – 74% и ограничават обема на работата, която се очаква да свършат извън работния ден (73%).

ОЩЕ: Средният работен ден по света е станал по-кратък

По отношение на труда след работно време, над 60% от анкетираните казват, че смятат, че състоянието им ще се подобри, ако работодателите ограничат времето, което се очаква служителите да отделят за работа по имейл след работно време (66%). И над 60% очакват да им се отрази положително, ако им бъдат предложени безплатни консултации за психично здраве (65%) и такива прегледи (61%).

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

5 седмици по 4 работни дни: Експеримент във Валенсия

В тази голяма икономика обсъждат 70-часова работна седмица

Дават по 150 000 евро на фирми, въвели 4-дневна работна седмица

Поредна страна ще опита да работи 4 дни седмично

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички