Годежният пръстен у нас поскъпна с 20% заради инфлацията и по-високите цени на златото


Годежният пръстен у нас поскъпна с 20% заради инфлацията и по-високите цени на златото
Снимка: Istock/Photography

3214

Със средно около 20% са поскъпнали годежните пръстени у нас спрямо 2021 година. От бранша обясняват този скок с ръста в цената на златото, както и с цялостната инфлация.

"Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лв., като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато", споделя управителят на веригата бижутерски магазини Amodoria за България Тихомир Янков. Според веригата обаче по-високите цени не са довели до по-ниско търсене у нас.

Ако трябва да сравним, по данни на НСИ средната брутна заплата за декември в България е 1787 лв. или малко под 1400 лв. нето.

От бранша посочват, че именно сега – около Свети Валентин и коледните празници са пикът на предложенията за брак.

Каква е ситуацията зад граница?

"80% от годежните пръстени, които се купуват в Турция, струват около 10 000 лири или малко над 960 лв.", споделя за вестник Hurriyet директорът на компанията Zen Diamond Емин Гюзелиш. Това е около една средна заплата в южната ни съседка. Турция отново е най-големият купувач на злато

По думите му на пазара са успешни модели както за половината от тази цена, така и такива, които струват по 20-30 пъти повече. Гюзелиш споделя, че най-скъпият годежен пръстен, за който е чувал, е струвал от порядъка на почти 290 000 лв.

Световните тенденции

В световен мащаб актуалните модни тенденции при годежните пръстени са с жълто злато и постигане на индивидуалност чрез цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и черни диаманти. Българи инвестират в един от най-редките скъпоценни камъни - танзанит

От българската верига очакват пазарът на бижута от благородни метали и естествени скъпоценни камъни да остане стабилен през 2023 година в световен план и у нас.

"Данните и очакванията на международните анализатори сочат, че през 2023 година на глобално ниво се очаква ръст в сегмента от още 3 милиарда долара, с което общият обем ще нарасне до над 60 милиарда долара" обобщава Янков. 2023 година ще бъде рекордна за златото

Тенденциите у нас

Според Тихомир Янков се запазва тенденцията все повече българи да инвестират в злато и в скъпоценни камъни, като най-голям интерес има към инвестиционното злато от 50 до 100 гр. заради комбинацията от достъпен размер на инвестицията и висока ликвидност.

Увеличава се и интересът към покупка на скъпоценни камъни. "Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение", споделя специалистът.

Съветът на управителя на Amodoria е клиентите да търсят първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните и да изискват сертификат от утвърдена международна лаборатория, фактор за по-висока стойност на покупката и застраховка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как цената на златото се е променяла през годините?

Най-скъпите бижута, създавани някога (снимки)

Новата жертва на пандемията: Луксозните стоки

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички