Как да се разхладим в жегите: С гореща напитка или леден коктейл?


Как да се разхладим в жегите: С гореща напитка или леден коктейл?
Снимка: iStock

6436

Няма нищо по-приятно в лятната жега от това да изпиете един леден коктейл или лимонада. Оказва се обаче, че пиенето на студени напитки през лятото не е толкова ефективно в охлаждането на тялото, колкото пиенето на топли питиета. Защо бирата не е полезна в горещините?

Топлите напитки са едни от най-избягваните в жегата, а именно те биха могли да ви помогнат да се почувствате охладени. Това показват данните от проучване на канадски учени от Университета в Отава, цитирани от healthdigest.com.

Изследователите провели проучване върху колоездачи в лабораторни условия в рамките на 75 минути. Докато колоездачите карали колело, пили чаши с вода с различна температура – от 1 градус до 50 градуса.

По време на изследването учените открили, че телесната температура на колоездачите намалява след прием на по-горещи течности в сравнение със студени. Защо се случва това?

Приемът на топли и горещи течности провокира временно повишаване на телесната температура вътре в тялото. Това стимулира обилното изпотяване, което от своя страна допринася за охлаждането на тялото. Зеленият чай освежава и предпазва от болести

Потенето е естествен механизъм за охлаждане на тялото. В жегата то представлява начин организмът да се освободи от топлината и да се справи с атмосферните условия навън. 6 по-нетрадиционни начина да се разхладите в жегите

Ето защо няма нищо странно в това да пиете топли и горещи напитки през лятото. Всичко се свежда до изпотяването и термичния ефект, който горещите течности предизвикват в тялото. Колкото повече топли напитки пиете в летните дни, толкова по-лесно ще понасяте жегите.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички